INEDIT. Eminescu avea o voce “tulburător de dulce”. Ce melodii cînta marele poet
Foto: jurnalul.ro |
Puţini dintre noi ştiu că marelui poet Mihai Eminescu îi plăcea să cînte. Din amintirile celor care l-au cunoscut, l-au auzit şi l-au apreciat reiese că avea o voce “tulburător de dulce”. Eminescu avea chiar un repertoriu de cîntece, alte melodii fiind îndrăgite, ascultate şi fredonate de poet. Cea care a cercetat şi s-a ocupat îndeaproape de latura muzicală a poetului este poeta botoşăneană Lucia Olaru Nenati. Cu ani în urmă, scriitoarea, servindu-se de mărturiile scrise ale contemporanilor poetului precum şi de colecţia folclorică a lui Alexandru Voevidca, a reconstituit portretul de meloman al poetului. Aşa cum a făcut odinioară cu universul muzeal al copilăriei eminesciene de la Ipoteşti, Olaru Nenati a oferit publicului, mai întîi sub forma unei casete, “un corpus de cîntece din repertoriul de interpret vocal al lui Eminescu, precum şi din textele consemnate în colecţia sa folclorică, poetul fiind apreciat de cunoscuţii săi şi pentru vocea lui tulburător de dulce”, se arată în prezentarea ineditului cadou muzical. Colecţia cuprinde cîntece străvechi, “iubite, ştiute şi cîntate odinioară de neasemuitul interpret vocal care a fost marele poet”, acestea fiind intepretate de însăşi poeta Lucia Olaru Nenati. Ne putem întreba ascultînd-o cum ar fi sunat acea melodie interpretată de vocea marelui poet, voce care din păcate nu s-a păstrat sub forma unor înregistrări.
Se spune că unul dintre locurile în care Eminescu ar fi fost auzit cîntînd de publicul larg este străvechea şi cunoscuta cîrciumă ieşeană “Bolta Rece”, acolo unde marele poet se ospăta sau uneori stătea la sfat cu scriitorul Ion Creangă şi unde ar fi interpretat vechea temă musicală “Fă-mă, Doamne, ce mi-i face”.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1660
- Populația:
- 2868 locuitori
Cimişeni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Cimişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Localitatea se află la distanța de 65 km de orașul Criuleni și la 25 km de Chișinău. Satul Cimișeni a fost menționat documentar în anul 1660.
Comentarii
(1)