|
Foto: chisinau.md |
Prezentarea cărții „Identitățile Chișinăului: Arheologia Urbană”
Miercuri, în incinta Muzeului Național de Arte a avut loc prezentarea volumului „Identitățile Chișinăului. Arheologia urbană", coordonatori - Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu. La eveniment au participat: viceprimarul Angela Cutasevici, coordonatorii lucrării, autorii studiilor incluse în acest volum, reprezentanți ai Direcției Cultură și ai Muzeului Național de Arte. Despre aceasta comunică primăria din capitală. Lucrarea a fost realizată cu sprijinul financiar al Primăriei Chișinău, care a alocat în acest scop 150 de mii de lei.
Orașul Chișinău are o istorie seculară și a cunoscut un proces de urbanizare în continuă creștere în ultimii două sute de ani, însă moștenirea sa arheologică este cunoscută mai puțin.
În alocuțiunea sa, viceprimarul Angela Cutasevici a mulțumit coordonatorilor lucrării, conf. univ. dr. Sergiu Musteață, de la Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și scriitorul Alexandru Corduneanu, reprezentant al Grupului Civic pentru Patrimoniu Cultural, pentru efortul lor de a integra într-o singură publicație a studiilor de profil despre arheologia urbană a Chișinăului. De asemenea, viceprimarul a spus că noua carte se va regăsi pe biroul responsabililor administrației publice locale, pentru o dezvoltare armonioasă a Chișinăului, în concordanță cu patrimoniul cultural al orașului.
Potrivit coordonatorilor lucrării, arheologia urbană a devenit actuală pentru cercetările științifice moderne întrucît constă din cunoștințe unice despre istoria preliterară a orașului. De asemenea, autorii susțin că industria turistică, care se află într-o creștere rapidă, oferă oportunități pentru dezvoltarea arheologiei urbane, a cercetărilor propriu-zise cît și a muzeificării siturilor. Mai mult, Chișinăul are o istorie bogată, astfel că moștenirea arheologică merită a fi descoperită și cunoscută.
Sergiu Musteață, unul din coordonatorii lucrării a menționat că actualul volum este al șaptelea din seria „Identitățile Chișinăului" și este dedicat totalmente arheologiei urbane, cuprinzînd studii publicate deja sau inedite care reflectă cîteva aspecte: Despre arheologia urbană; Repertorierea siturilor arheologice din municipiu; Rezultatele cercetărilor arheologice din a II-a jumătate a sec. XX-lea; Cercetări arheologice recente și Arheologia urbană a Chișinăului: realizări și perspective. Volumul include și lista siturilor arheologice de pe teritoriul actual al municipiului Chișinău.
Prezenta culegere de studii va contribui direct la sensibilizarea opiniei publice privind moștenirea arheologică a Chișinăului și necesitatea protejării, cercetării și valorificării ei adecvate. Totodată, volumul este un omagiu adus tuturor arheologilor care au contribuit în măsura posibilităților lor și a timpurilor în care au activat, la cunoașterea moștenirii arheologice a municipiului Chișinău.
Primăria municipiului Chișinău realizează concomitent mai multe proiecte de promovare și conservare a patrimoniului cultural-istoric al orașului. Pe lîngă „Identitățile Chișinăului”, mai derulează și alte inițiative, inclusiv „Monografia Chișinăului", o cercetare temeinică a orașului de la primele atestări documentare și pînă în prezent, editată sub genericul „Chișinăul istoric”; proiectul „Chișinăul meu - manuale de istorie locală”, sub egida căruia se realizează un curriculum pentru disciplina opțională „Chișinăul meu” și manuale omonime ca îndrumare în istoria, geografia, cultura și arhitectura Chișinăului, destinate ciclurilor de învățămînt primar, gimnazial și liceal.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1880
- Populația:
- 342 locuitori
Vladimirovca este un sat din cadrul comunei Găvănoasa, raionul Cahul. Satul are o suprafaţă de circa 0.88 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 342 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Vladimirovca datează din anul 1880.
Comentarii
(0)