Spre compartiment: Literatura
28 aprilie 2018, 12:00 Literatura views 18223
Antologia „Sufletul viorii. Nicolae Botgros” a fost lansată la Biblioteca Națională
28 aprilie 2018, 12:00 Literatura views 18223

Antologia „Sufletul viorii. Nicolae Botgros” a fost lansată la Biblioteca Națională

Antologia „Sufletul viorii. Nicolae Botgros", care expune viața și activitatea violonistului și dirijorului Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii", a fost lansată vineri, 27 aprilie la Biblioteca Națională.

Culegerea este selectată și îngrijită de jurnalista și interpreta de muzică populară, Veta Ghimpu-Munteanu, și a fost editată în 2500 de exemplare, 300 dintre care vor fi acordate bibliotecilor din Republică, transmite IPN.

Protagonistul antologiei, Nicolae Botgros, a spus că visul pe care l-a avut de 30 de ani încoace s-a îndeplinit acum odată cu lansarea cărții. El a mulțumit tuturor celor implicați în apariția lucrării, pentru că, spune maestrul, acei oameni și ceea ce au realizat ei este de o valoare foarte mare. Nicolae Botgros spune că antologia va fi dusă în toată lumea, astfel încât ăn următoarele zile cărțile vor ajunge la Londra, Paris, și Roma.

Autoarea antologiei spune că pentru a colectarea interviurilor din presa scrisă, radio, televiziune și a fotografiilor din arhiva familiei autoarea spune că a muncit timp de un an.

Prezentă la eveniment, ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a remarcat că talentul deosebit și aportul inestimabil al lui Nicolae Botgros în promovarea muzicii tradiționale și la păstrarea patrimoniului folcloric din Republica Moldova nu avea cum să nu fie reflectat și în paginile unei cărți. ,,Această lucrare reprezintă un omagiu adus nu doar unui geniu al muzicii populare, ci și unui om de o cumsecădenie rară, iubitor de plai, de limbă şi de neam", a spus ministra.

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei. a comunicat că ,,Sufletul viorii. Nicolae Botgros" este o lucrare mult așteptată în biblioteci. ,,Este o lucrare care va ocupa un loc de frunte în audiovideoteca Bibliotecii Naționale pentru că aceasta conține toate interviurile, fotografiile de familie, fotografii cu oameni de valoare. Este o carte pe care și-a făcut-o singur, pentru că aceasta este viața și activitatea Măriei sale", spune Elena Pintilei. La Biblioteca Națională se vor regăsi două exemplare ale cărții, publicații care vor fi puse în valoare în expozițiile și evenimentele consacrate muzicii naționale organizate de bibliotecă.

Tenorul Mihai Munteanu consideră că Nicolae Botgros este o epocă a muzicii în Republică, dar și în toată lumea. ,,Eu îl cunosc de aproape 50 de ani. Așa să mânuiești vioara cum el știe, așa să mânuiești o orchestră cum o face Nicolae Botgros, întâlnești mai rar. În afară că este bun muzician, este și o personalitate extraordinară cu care poți vorbi multe lucruri. Este important ca această carte să fie citită pentru că reflectă o mare viață a unui mare om. Este un moment istoric, pentru că astfel de cărți nu se editează foarte des", a conchis Mihai Munteanu.

Editarea cărții a fost susținută financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Dirijorul Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953, în satul Bădicul-Moldovenesc, Cahul. A făcut studii muzicale la Școala de cultură „Elena Sârbu" din Soroca și Conservatorul „G. Musicescu" din Chișinău. Din anul 1978 până în prezent este director artistic al Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii".

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

carte , Nicolae Botgros , biblioteca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
227 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.