|
Cercetătorul Sergius Ciocanu a lansat o carte despre dezvoltarea oraşului Chişinău
O carte intitulată „Orașul Chișinău: începuturi, dezvoltare urbană, biserici (secolele XV-XIX)" a cercetătorului Sergius Ciocanu, doctor în arhitectură a fost lansată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Volumul cuprinde 280 de pagini în care autorul se referă la istoria oraşului Chişinău de la începuturi, de la transformarea lui dintr-o localitate rurală în una urbană, bisericile medievale ale urbei, de la primele atestări documentare ale acesteia şi pînă la dezvoltarea oraşului în sec. XIX.
Prezent la eveniment, profesorul universitar Gheorghe Postică, şeful cabinetului ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a menţionat că Sergius Ciocanu era preocupat de istoria oraşului încă de pe cînd activa în calitate de şef al Direcţiei Patrimoniului Cultural la ministerul de resort.
La rîndul său, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol a menţionat că cercetările lui Sergius Ciocanu sînt destul de profunde, mai cu seamă în ceea ce priveşte partea veche a oraşului. În context, academicianul Andrei Eşanu a subliniat că volumul în cauză este o lucrare deosebit de serioasă, bine documentată şi constituie un pas important în studierea istoriei Chişinăului.
Sergius Ciocanu a absolvit în 1994 Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM). În 2000 îşi susţine teza de doctor în arhitectură la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti. În 1995-1999 şi din 2017 este lector la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a UTM. În 2010-2017 a fost şeful Direcţiei Patrimoniu Cultural a Ministerului Culturii. Este autor a peste 50 de publicaţii ştiinţifice în domeniul istoriei arhitecturii, patrimoniului cultural, istoriei şi geografiei, elaborator a mai multe legi şi regulamente în domeniul protejării patrimoniului cultural.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populaţia:
- 8 locuitori
Nistreni este un sat din cadrul comunei Lalova, raionul Rezina. Satul Nistreni este situat la o distanță de 45 km de oraşul Rezina şi la 101 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Satul Nistreni a fost întemeiat în anii 60 ai secolului XX.
Comentarii
(0)