Spre compartiment: Literatura
27 ianuarie 2018, 12:00 Literatura views 18094
A fost lansată o carte-dialog cu scriitorul Iulian Filip
27 ianuarie 2018, 12:00 Literatura views 18094

A fost lansată o carte-dialog cu scriitorul Iulian Filip

„Iulian Filip: Balanța Vărsătorului, vederea Mergătorului" - astfel este intitulată cartea-dialog cu scriitorul Iulian Filip, la 70 de ani de la naştere, semnată de Mariana Harjevschi şi care a fost lansată ieri la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu", informează MOLDPRES.

Cartea reflectă o destăinuire din „copilărie până în prezent" a scriitorului cu variații de momente sufletești, de recitire a vieții. Provocat de Mariana Harjevschi, într-un „dialog autobiografic", Iulian Filip și-a „povestit viața aproape trăită", găsind răspunsuri la întrebările mai puţin aşteptate ale interlocutoarei.

Solicitată de MOLDPRES, autoarea cărţii, Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale "B.P. Hasdeu", a menţionat că apariția editorială este un frumos prilej pentru cea de-a 70-a aniversare a poetului, dramaturgului, pictorului şi cercetătorului Iulian Filip. „Anterior, echipa bibliotecii a realizat patru ediţii bibliografice ale lui Iulian Filip (1998, 2005, 2008 şi 2015). Prin această lucrare, ne-am dorit să creăm un portret mai veridic al artistului integru Iulian Filip", a precizat Mariana Harjevschi.

Potrivit sursei citate, volumul în cauză este „o carte totalizatoare", care aduce în fața cititorului „dialoguri din mers", confesiuni „într-o formulă de amintiri", „împânzite" cu schițe și șarje în creion, urmate de capitolul „Vederea Mergătorului" prin referințe critice și aprecieri ale poetului, încheiat de un album fotografic.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că în toate domeniile pe care le abordează, Iulian Filip se manifestă în mod diferit, sub semnul unităţii talentului său. „Este omul dialogului, în special cu copiii, dar şi cu maturii. El păstrează copilăria în sufletul său. Iar cine o păstrează, are garanţia pentru afirmarea unei personalităţi", a subliniat Mihai Cimpoi.

Pe marginea cărţii au mai vorbit scriitorii Vasile Romanciuc, Ianoş Ţurcanu, Vitalie Răileanu şi Victoria Fonari, criticul de artă Larisa Ungureanu, directoarea Bibliotecii „Mihail Sadoveanu" din Străşeni, Nadejda Pădure ş.a., iar elevi de la diverse licee au prezentat pagini din creaţia lui Iulian Filip.

Volumul „Iulian Filip: Balanța Vărsătorului, vederea Mergătorului" a apărut cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Programului pentru editarea cărţii naţionale.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Iulian Filip , carte , scriitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
282 locuitori

Strîmbeni este un sat din cadrul comunei Oneşti, raionul. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 282 de oameni. Satul Strîmbeni a fost menționat documentar în anul 1482.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.