|
Spiridon Vangheli a lansat o nouă carte pentru copii
O nouă carte pentru copii – „Crăiţa" – a scriitorului Spiridon Vangheli a fost lansată astăzi în Sala de spectacole a Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici". Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă", care se desfăşoară în perioada 20-26 noiembrie şi care vor include mai multe acțiuni de promovare a lecturii, activități în cadrul serviciilor oferite copiilor și adolescenților: expoziții, lansări de carte, întîlniri cu scriitorii, concursuri, dezbateri și ședințe ale cluburilor.
Noua carte a lui Spiridon Vangheli „Crăița" este inspirată din copilăria Eleonorei Vangheli, soția scriitorului, numită de el „Crăița mea cu ochi albaștri".
În cadrul evenimentului, mai mulți elevi de la Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaţionale „Socrate" au prezentat un spectacol, realizat în baza acestei cărţi.
Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că prin această carte Spiridon Vangheli umple un gol în literatura noastră despre o perioadă grea din viaţa poporului nostru, iar poetul Vasile Romanciuc a subliniat că citind această carte, noi ne cunoaştem pe noi înşine.
În context, scriitorul academician Nicolae Dabija a remarcat că, de fapt, cărţile lui Spiridon Vangheli sînt nişte evanghelii ale copilăriei noastre. „Spiridon Vangheli este prezent în toate şcolile noastre, unde întîlnim cîte-un băieţel care poartă numele lui Guguţă. În Mongolia, unde am fost vara trecută, Guguţă este galben, are ochi înguşti şi merge călare pe cămile. La fel de galben, el este în China, iar în Africa – e negru. Cărţile lui Spiridon Vangheli au fost traduse în peste 40 de limbi, astfel încît Guguţă e cunoscut în întreaga lume", a accentuat Nicolae Dabija.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a afirmat că numele şi opera lui Spiridon Vangheli constituie un titlu de nobleţe pentru colegii săi scriitori, care sînt mîndri că îl au rîndurile lor. „Grigore Vieru şi Spiridon Vangheli au deschis uşi pentru noi, venind cu un alt mod de gîndire, au scos schemele ideologice din literatura noastră pentru copii. Guguţă este prietenul şi fratele multor personaje din literatura universală, este contemporanul copiilor din secolul XXI", a constatat Arcadie Suceveanu.
Participanții la eveniment au vizionat şi o amplă expoziție, în care se regăsesc cărțile scriitorului publicate pe parcursul vieții de creație, precum și numeroasele traduceri ale operei sale în mai multe limbi.
Prozatorul, poetul, traducătorul şi editorul Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, astăzi raionul Rîşcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă" (astăzi – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă"), a lucrat profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca" şi „Lumina".
A debutat în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor", urmată de mai multe volume: „Soarele", „Pe lume", „Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Ministrul bunelului", „Guguţă - căpitan de corabie", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi", „Tatăl lui Guguţă cînd era mic" ş.a. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen", cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu", cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă" al Academiei Române, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1554
- Populația:
- 1125 locuitori
Holoşniţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Holoşniţa și Cureşniţa. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Soroca și la 171 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1125 de oameni. Satul Holoșnița a fost menționat documentar în anul 1554.
Comentarii
(0)