|
Chişinăul, într-o nouă carte semnată de Iurie Colesnic
O nouă ediţie a cărţii "Chişinăul nostru necunoscut", semnată de scriitorul Iurie Colesnic, a ieşit de sub tipar. Lucrarea cuprinde poze ale Capitalei de altă dată şi povestiri despre personalităţi care au intrat în istorie grație faptelor lor. Evenimentul de lansare a cărţii a adunat prieteni şi colegi de breaslă ai autorului.
Din cea dea doua ediţie a cărţii "Chişinău nostru necunoscut" cititorul va afla biografia și activitatea diferitor personalități din cultură, dar şi istoria mai multor instituții din Capitală, precum Casa Cârmuirii Guberniale, Biserica Luterană, Circul din Chișinău sau Clădirea Poștei.
"Sunt undeva 30 de ani la în care lucrez, la această tematică. Această carte o să aibă mai multe ediţii, fiindcă chişinăuenii sunt în căutare de sine, sunt în căutare de oraşul lor, care a fost şi pe care-l pierd astăzi", a declarat Iurie Colesnic.
La lansare, au fost vândute zeci de cărţi, pe care autorul şi-a pus semnătura.
"E istoria noastră, e istoria oraşului nostru şi necătând că vârsta mea e înaintată, dar rămâne un tezaur pentru nepoţi şi strănepoţi", a spus Tudor Botnaru, fost ministru al Securităţii Naţionale.
Colegii de breaslă al autorului spun că lucrarea este una extrem de impresionantă şi merită citită în special de noua generaţie:
"Îl felicit pe maestru că a făcut o cercetare amplă, frumoasă, documentată. Orice generaţie dacă nu îşi cunoaşte trecutul, nu are viitor".
"Este o carte de patrimoniu fiindcă tot ce găsim între cele două coperţi ţine de istoria noastră: şi de trecut şi de actualitate. Este o carte polemică pentru că Iurie Colesnic este un autor cu vervă şi atunci când ceva îl nemulţumeşte, nu ezită să apeleze şi la armele publicisticii".
Iurie Colesnic este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova din 1998. El a publicat 10 volume ale lucrării "Basarabia necunoscută" şi este autorul mai multor scenarii de film.
Reamintim, că multe informații despre Creaţia populară, Literatura moldo-slavonă, Literatura medievala, Literatura sec. XVIII – prima jumătate a sec. XIX, Literatura clasică a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX, Literatura din Basarabia interbelică şi literatura din RASSM,Literatura contemporană, Literatura postmodernistă și Biblioteca de literatură pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1470
- Populația:
- 824 locuitori
Mîrzeşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mîrzeşti și Mîrzaci. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 824 de oameni. Satul Mîrzești a fost menționat documentar în anul 1470.
Comentarii
(0)