|
Autorul textului Cartei Sfintei Alianțe din 1815 a fost un moldovean
Cartea diplomatului rus de origine moldovenească, care a trăit la sfîrșitul secolului XVIII – începutul secolului al XIX-lea, Alexandru Sturza „Considerații despre doctrina și spiritul Bisericii Ortodoxe" a fost prezentată la Chișinău, la Centrul Rus de Știință și Cultură.
Cartea a văzut lumina tiparului în cadrul programului „Cantemir: Moldova recunoscătoare poporului frățesc din Rusia", grație Editurii „Nestor – Istoria" din St. Petersburg, devenind cea de-a 35-a carte a programului.
Directorul Editurii „Nestor – Istoria", Serghei Ehrlich, menționează că această lucrare, scrisă inițial în limba franceză, a fost prima carte scrisă de un originar din Moldova, care a fost tipărită în Europa.
„Alexandru Sturza se cunoștea cu toți oameni celebri din Rusia din acele timpuri. Pușkin, înainte de întîlnirea sa cu Sturza, i-a scris două epigrame caustice, dar cînd au făcut cunoștință, a fost pătruns de un sentiment de simpatie și respect față de scriitorul moldovean. Ei au avut multe în comun. Apropo, anume Sturza l-a sfătuit pe Alexandr Griboedov să nu meargă în calitate de sol în Persia, dar să plece în serviciu diplomatic în Statele Unite. SUA atunci era o țară provincială, iar în Persia se crea o situație dificilă, și Griboedov, optînd în favoarea carierei, a plecat în Orient, unde a și murit.
Cu Sturza, care era cunoscător de limba greacă veche, s-a sfătuit Vasili Jukovski la traducerea lucrărilor lui Homer în limba rusă. Sturza a comunicat și cu Gogol, și, posibil, a influențat viziunea religioasă a scriitorului în ultima perioadă a vieții lui. Apropo, anume Sturza a fost autorul textului Cartei Sfintei Alianțe, instituite la inițiativa împăratului rus Alexandru I după victoria asupra lui Napoleon", a specificat Ehrlich special pentru Sputnik.
Potrivit editorului, moldovenii mult timp au transmis cultura europeană în Rusia și cultura rusă în Europa.
„Mulți moldoveni, cum ar fi Alexandru Sturza, Nicolae Milescu-Spătaru, Petru Movilă, Dimitrie Cantemir, au participat în mod direct la crearea culturii ruse. Prin urmare, ar fi o prostie să se spună astăzi că cultura rusă este străină pentru poporul Moldovei", a spus Ehrlich.
El a adăugat ca programul „Cantemir" are menirea de a reprezenta poporul moldovenesc într-o lumină demnă, arătînd rezultatele activității lui de-a lungul istoriei.
„Noi trebuie să încercăm să dăm ceva altora, dar nu să mergem cu mîna întinsă. Numai atunci vom deveni necesari și solicitați", a subliniat Ehrlich.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1432
- Populația:
- 1854 locuitori
Nişcani este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Nişcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Călărași și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1854 de oameni. Satul Nișcani a fost menționat documentar în anul 1432.
Comentarii
(0)