Mergi spre compartimentul: Literatura
12 septembrie 2015, 15:30 Literatura views 8996
Autorul textului Cartei Sfintei Alianțe din 1815 a fost un moldovean
12 septembrie 2015, 15:30 Literatura views 8996

Autorul textului Cartei Sfintei Alianțe din 1815 a fost un moldovean

Cartea diplomatului rus de origine moldovenească, care a trăit la sfîrșitul secolului XVIII – începutul secolului al XIX-lea, Alexandru Sturza „Considerații despre doctrina și spiritul Bisericii Ortodoxe" a fost prezentată la Chișinău, la Centrul Rus de Știință și Cultură.

Cartea a văzut lumina tiparului în cadrul programului „Cantemir: Moldova recunoscătoare poporului frățesc din Rusia", grație Editurii „Nestor – Istoria" din St. Petersburg, devenind cea de-a 35-a carte a programului.

Directorul Editurii „Nestor – Istoria", Serghei Ehrlich, menționează că această lucrare, scrisă inițial în limba franceză, a fost prima carte scrisă de un originar din Moldova, care a fost tipărită în Europa.

„Alexandru Sturza se cunoștea cu toți oameni celebri din Rusia din acele timpuri. Pușkin, înainte de întîlnirea sa cu Sturza, i-a scris două epigrame caustice, dar cînd au făcut cunoștință, a fost pătruns de un sentiment de simpatie și respect față de scriitorul moldovean. Ei au avut multe în comun. Apropo, anume Sturza l-a sfătuit pe Alexandr Griboedov să nu meargă în calitate de sol în Persia, dar să plece în serviciu diplomatic în Statele Unite. SUA atunci era o țară provincială, iar în Persia se crea o situație dificilă, și Griboedov, optînd în favoarea carierei, a plecat în Orient, unde a și murit.

Cu Sturza, care era cunoscător de limba greacă veche, s-a sfătuit Vasili Jukovski la traducerea lucrărilor lui Homer în limba rusă. Sturza a comunicat și cu Gogol, și, posibil, a influențat viziunea religioasă a scriitorului în ultima perioadă a vieții lui. Apropo, anume Sturza a fost autorul textului Cartei Sfintei Alianțe, instituite la inițiativa împăratului rus Alexandru I după victoria asupra lui Napoleon", a specificat Ehrlich special pentru Sputnik.

Potrivit editorului, moldovenii mult timp au transmis cultura europeană în Rusia și cultura rusă în Europa.

„Mulți moldoveni, cum ar fi Alexandru Sturza, Nicolae Milescu-Spătaru, Petru Movilă, Dimitrie Cantemir, au participat în mod direct la crearea culturii ruse. Prin urmare, ar fi o prostie să se spună astăzi că cultura rusă este străină pentru poporul Moldovei", a spus Ehrlich.

El a adăugat ca programul „Cantemir" are menirea de a reprezenta poporul moldovenesc într-o lumină demnă, arătînd rezultatele activității lui de-a lungul istoriei.

„Noi trebuie să încercăm să dăm ceva altora, dar nu să mergem cu mîna întinsă. Numai atunci vom deveni necesari și solicitați", a subliniat Ehrlich.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , istoria , cultura , Rusia , carte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
224 locuitori

Morovaia este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 224 de oameni. Satul Morovaia fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.