Spre compartiment: Literatura
06 decembrie 2013, 11:17 Literatura views 11761
06 decembrie 2013, 11:17 Literatura views 11761

Colindatul în ceată bărbătească, inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO

Colindatul în ceată bărbătească a fost introdus în lista patrimoniului cultural protejat de UNESCO. Potrivit Ministerului Culturii, decizia a fost luată în cadrul celei de-a VIII-a sesiuni a Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului imaterial al UNESCO, care are loc la Baku, Azerbaidjan. 

Este pentru prima dată cînd un element de patrimoniu cultural al Republicii Moldova este înscris în lista UNESCO. Dosarul privind colindatul în ceată bărbătească, pregătit de experţi din Republica Moldova şi România, a fost depus la Paris pe 31 martie 2013.

Anterior, Varvara Buzilă, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală declara că odată ce colindatul în ceată bărbătească va intra pe lista UNESCO, țara noastră va beneficia de o susţinere financiară substanţială din partea ONU. Totodată, Varvara Buzilă a opinat că acest lucru ar putea servi drept bază pentru dezvoltarea economică, întrucît acest obicei ar atrage mai mulţi turişti în ţara noastră.

Pînă în prezent, Arcul geodezic Struve din apropierea satului Rudi, Soroca, a fost singurul monument din Republica Moldova inclus de UNESCO pe lista atracţiilor culturale şi naturale mondiale.

Republica Moldova a mai depus două cereri pentru includerea în lista UNESCO: una în anul 2007 ‒ referitor la Complexul muzeal „Orheiul Vechi”, iar cea de-a doua în 2011 ‒ pentru cernoziomurile stepei Bălţi. Cu toate acestea, Orheiul Vechi aşa şi nu a fost aprobat de către comisia specială din cauză că partea moldovenească nu a respectat un şir de cerinţe privind întreţinerea şi restaurarea monumentului.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

colinde , patrimoniul mondial , UNESCO

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1697 locuitori

Chetriş este un sat şi comună din raionul Făleşti. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1697 de oameni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrişul Nou și Chetriş. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 167 km de Chișinău. Satul Chetriș a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.