21 noiembrie 2013, 16:23 Sănătate views 6788
21 noiembrie 2013, 16:23 Sănătate views 6788

Moldova marchează, în premieră, Ziua Naţională fără Fumat


Foto: c.tadst.com

Pentru prima dată în Republica Moldova, astăzi, 21 noiembrie, este marcată oficial Ziua Naţională fără Fumat. Această zi a fost declarată prin hotărîrea Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului şi urmează a fi consemnată în fiecare an, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie.

Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, organizaţiile neguvernamentale active în domeniu şi alţi parteneri naţionali şi internaţionali planifică să desfăşoare în perioada 21-28 noiembrie un amplu program de activităţi de consemnare a acestei zile.

Acţiunile de informare şi conştientizare privind efectele nocive ale fumatului sînt parte şi a campaniei naţionale anti-fumat cu genericul "Leapădă fumatul. Acum!".

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fumatul ucide anual aproximativ cinci milioane de oameni în lumea întreagă, inclusiv peste 1,2 milioane în regiunea europeană. Această cifră nu include un număr adiţional de 600 mii de persoane care decedează din cauza fumatului pasiv, printre care 150 mii de copii. În Republica Moldova, din cauza fumatului anual decedează peste 4000 de persoane.

Potrivit celor mai recente studii, rata mortalităţii în rîndul fumătorilor este de 2-3 ori mai mare decît la nefumători, în toate grupurile de vîrstă. La scară mondială, decesele cauzate de fumat sînt în număr mai mare decît cele provocate de SIDA, tuberculoză, accidente de circulație, suicid şi crime. Fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar, 75% din cazurile de bronşită cronică și 25% din cazurile de boli de inimă.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

fumatul , sanatate , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
928 locuitori

Stoicani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Stoicani și Soloneţ. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 140 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 928 de oameni. Satul Stoicani a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.