18 noiembrie 2013, 15:52 Sănătate views 8342
18 noiembrie 2013, 15:52 Sănătate views 8342

Studiu - Antibioticele de ultimă generaţie îşi pierd din eficienţă în lupta împotriva infecţiilor


Foto: jurnalul.ro

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat că procentul infecţiilor provocate de bacteria Klebsiella pneumoniae, o cauză obişnuită a îmbolnăvirii la pacienţi spitalizaţi, care erau rezistenţi la carbapeneme, era mai mare de 5% în 2012 în cinci ţări membre ale Uniunii Europene: Grecia, Cipru, Italia, Romînia şi Slovacia, relatează Reuters.
În 2009, doar Grecia şi Cipru au depăşit acest prag.

Un comunicat publicat de Comisia Europeană vineri, cu cîteva zile înainte de marcarea, pe 18 noiembrie, a Zilei europene a informării despre antibiotice, arată că s-a redus utilizarea de antibiotice de către oameni şi, de asemenea, a crescut gradul de conştientizare de către opinia publică a faptului că antibioticele nu distrug viruşii.

Dar această ştire bună este umbrită totuşi de datele publicate în paralel de ECDC, care arată o proliferare în Europa a bacteriilor Gram-negative rezistente la multiple medicamente, care au devenit, de asemenea, rezistente la carbapeneme — antibiotice de ultimă generaţie folosite pentru tratarea infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Prin urmare, Comisia Europeană îşi intensifică lupta împotriva rezistenţei la antimicrobiene (RAM) prin finanţarea a 15 proiecte de cercetare noi şi prin norme de armonizare privind colectarea datelor referitoare la RAM cu privire la animale şi alimente.

''Sunt profund îngrijorat de faptul că antibioticele, care ne-au permis să tratăm infecţii bacteriene ce se soldau anterior cu moartea şi care salvează multe vieţi, devin în prezent din ce în ce mai puţin eficace'', a declarat comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, subliniind ''seriozitatea cu care executivul european abordează provocarea reprezentată de rezistenţa la antimicrobiene''.

Sursa: jurnalul.ro

Cuvinte cheie:

sanatate , infecție , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1659
Populația:
2795 locuitori

Mitoc este un sat şi comună din raionul Orhei. Mitoc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Orhei și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2795 de oameni. Satul Mitoc a fost menționat documentar în anul 1659.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.