24 august 2013, 16:57 Sănătate views 11412
24 august 2013, 16:57 Sănătate views 11412

În weekend, aşteptăm cea mai puternică erupţie solară



 Foto: romanialibera.ro

Stări ciudate, probleme cu telecomunicaţiile, dureri de cap, toate se pot datora, în acest weekend, celei mai puternice erupţii solare de la începutul anului pînă acum.

Cronograful Lasco de la bordul satelitului spațial SOHO poate să fotografieze coroana solară prin blocarea luminii care vine direct de la Soare cu ajutorul unui disc opac, informează site-ul nasa.gov, citat de Mediafax.

Pe 20 august, Soarele a erupt, lansînd în spațiu o "ejecție de masă coronala", un fenomen solar care expediază cîteva miliarde de tone de particule solare în spațiu și care pot să ajungă apoi pe Pămînt după circa trei zile.

Aceste particule nu pot trece prin atmosferă terestră și deci nu-i afectează pe oamenii de pe Terra, însă ele pot să afecteze sistemele electronice din sateliți și de la sol.

Potrivit modelelor experimentale ale NASA, care au la bază observațiile făcute de Solar Terrestrial Relations Observatory, ejecția de masă coronala produsă pe 20 august a părăsit Soarele cu o viteză de 917 kilometri pe secundă, considerată una tipică, obișnuită pentru un astfel de fenomen.

Ejecțiile de masă coronala îndreptate spre Terra pot conduce la apariția unui fenomen spațial numit "furtună magnetică". Această apare atunci cînd aceste ejecții de masă coronala canalizează cantități mari de energie spre învelișul magnetic al Terrei, magnetosferă, pentru o perioadă de timp mai îndelungată.

Furtunile magnetice intense pot însă să afecteze sistemele de comunicații și cele de alimentare cu energie electrică. Ele pot duce, totodată, la apariția unor fenomene spectaculoase la nivelul atmosferei terestre - aurorele boreale.

 

Sursa: libertatea.ro

Cuvinte cheie:

cosmos , soare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1722
Populația:
1342 locuitori

Butuceni este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Butuceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 85 km de Chișinău. Populaţia satului Butuceni alcătuia 1342 de oameni în anul 2001. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1722.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.