04 decembrie 2023, 17:00 Sănătate views 1649
În Moldova a fost implimentată pentru prima oară o nouă metodă de tratare a malformațiilor cardiace congenitale
04 decembrie 2023, 17:00 Sănătate views 1649

În Moldova a fost implimentată pentru prima oară o nouă metodă de tratare a malformațiilor cardiace congenitale

O nouă metodă modernă de tratare a malformațiilor cardiace congenitale a fost implimentată pentru prima dată într-o instituție medico-sanitară publică: la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Este vorba despre procedura de închidere a defectului septal atrial folosind un ocluder. În data de 27 și 28 noiembrie, prin această metodă inovativă au fost operați cu succes patru pacienți.

Intervențiile minim invazive au fost asistate de către profesorul, specialistul cardiolog intervenționist, proctorul Milan Djukic din Spitalul Universitar de copii din Belgrad, transmite scr.md.

Ocluderul este un dispozitiv asemănător unei umbreluțe. Inițial acesta este pliat, iar după poziționarea lui exactă la locul defectului, umbreluța care prezintă două componente asemănătoare unor discuri atașate în porțiunea centrală se va deschide și va obtura defectul. Procedura este minim-invazivă. Se efectuează sub anestezie generală și poate dura între 60 și 120 de minute.

Avantajele acestor intervenții minim invazive sînt:

• Absența cicatricelor postoperatorii.

• Perioada de spitalizare redusă (1-2 zile).

• Fără traumatisme intra și post operatorii.

Prof. Milan Djukic are o vastă experiență în acest domeniu, efectuînd peste 500 de operații de acest tip. Specialistul spune că și medicii din cadrul SCR s-au descurcat cu succes.

”Sînt foarte satisfăcut, deoarece văd că aveți o echipă cu multă experiență. Doctorii sînt perfecți. Ei foarte repede au înțeles metoda. Vor avansa și veți avea o nouă procedură pentru pacienți” a menționat Prof. Milan Djukic.

Menționăm, că unica secție de cardio-chirurgie pediatrică se află la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Costul intervențiilor realizate este în totalmente acoperit de către polița de asigurare medicală obligatorie. Anual, sînt necesare aproximativ 40 de operații de acest gen. Implimentarea cu succes a noilor metode chirurgicale a fost realizată cu implicarea activă a șefului Departamentului Chirurgie cardiovasculară și toracică – d.ș.m., conf. Gheorghe Manolache.

Echipa care a efectuat operațiile:

• Medici: prof. Milan Djukic cardiolog intervenționist, Ilona CUCU, radiolog interventionist, Eugen CEREVAN, medic chirurg cardiovascular.

• Medici anesteziologi: Vera Dogotari, Sergiu Gujuman.

• Asistente de anestezie: Elena Coșuleț, Lilia Bătrîncea.

• Asistente de operație: Angela Cojușneanu, Cristina Plotnicu.

• Medici diagnostic funcțional ecocardiografist - Valeriu Cebotari.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sanatate , cardiologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
269 locuitori

Elizavetovca este un sat din cadrul comunei Zagarancea, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 269 de oameni. Satul Elizavetovca a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.