|
Cît costă tratamentul cancerului în Moldova și în străinătate
Procesul și prețul tratamentului cancerului în Moldova și în străinătate sînt foarte diferite, tratamentul cancerului în țara noastră este într-o măsură mai mare acoperit de către stat.
Despre acest lucru a relatat medicul oncolog-mamolog, chirurgul Ludmila Chistruga, vorbind în cadrul noii emisiuni "Без галстуков", cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md
Ea a subliniat că probabil sînt mulți care nu sînt de acord cu acest lucru, dar, de fapt, în ultimii ani, statul a întreprins acțiuni enorme, în măsura capacităților financiare ale republicii noastre, pentru a putea oferi în continuare pacienților cu cancer un nivel ridicat de tratament medicamentos cu citostatice.
"Adică nu spunem acum că există așa o schemă și o altfel de schemă și atît. Adică, din nou, există o terapie țintită. Desigur mi-aș dori ca această paletă medicală de ultimă generație să fie mai mare. Într-o mai mare accesibilitate, să spunem așa. Poate la fel ca în majoritatea clinicilor americane, europene de calitate și de un nivel înalt. Dar noi avem acum acest lucru", a spus Ludmila Chistruga.
Potrivit acesteia, dacă vorbim despre același cancer la sîn, atunci într-adevăr gama de medicamente și spectrul de tratament sînt într-adevăr individualizate.
"Desigur, ne-am obișnuit să întrebăm de ce colegei mele de salon i s-a prescris un astfel de tratament, dar mie nu mi s-a prescris, pentru că sîntem ambele femei, avem același diagnostic. Din nou, există etape diferite, există vîrsta, există patologie concomitentă. Și cel mai important, există diferite forme de cancer de sîn. Există forme care sînt mai agresive, există forme care sunt mai puțin agresive. Există forme care sunt perfect tratabile numai cu pastile, pur și simplu, iar rezultatul este excelent, dar există o formă în care trebuie să ne aruncăm toate eforturile: pastile, picurători, radiații, operații - toate împreună. Adică, femeile noastre, în principiu, toate pacientele noastre oncologice, ar trebui să înțeleagă acest lucru și nu trebuie niciodată să se compare cu vecina de salon sau cu vecina de casă care pare să fi avut aceeași istorie", a spus chirurgul, medicul oncolog-mamolog.
Ea a subliniat că toate cazurile sînt foarte diferite de fiecare dată.
"Și dacă cineva din momentul apariției tumorii, ea se dezvoltă foarte încet, ani de zile, anii trec, acolo se ridică unele discuri vechi, se pare că se vede că atunci s-a născut deja ceva, și iată că au trecut nu știu 5-6 ani, acest formațiuni au, să zicem un centimetru, unu și jumătate-doi. În alte cazuri sînt suficiente cîteva luni. Și este într-adevăr foarte greu să ajuți cu ceva în acest caz. Oamenii trebuie să înțeleagă că oncologia de aceea și este vicleană, pentru că nu există două cazuri identice, chiar dacă totul pare să coincidă în ceea ce privește anamneza", a spus Ludmila Chistruga.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 7430 locuitori
Peresecina este un sat şi comună din raionul Orhei. Peresecina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume amplasat intr-o regiune colinară şi de şes, pe rîul Ichel, de-a lungul şoselei dintre Orhei şi Chișinău. Distanţa pînă la Chișinău este de 28 km, până la Orhei 18 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 7430 de oameni. Prima atestate documentară a satului datează din 4 mai 1436.
Comentarii
(0)