28 aprilie 2023, 14:00 Sănătate views 1508
Reguli noi pentru vizita la medici: Ministerul Sănătății a emis un decret
28 aprilie 2023, 14:00 Sănătate views 1508

Reguli noi pentru vizita la medici: Ministerul Sănătății a emis un decret

Persoanele asigurate vor putea vizita medici de subspecialități fără bilet de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, Ministerul Sănătății "interzice în mod categoric" perceperea de plăți de la persoanele asigurate pentru orice consultație sau examinare în cadrul Programului Unic de Asigurare Obligatorie de Sănătate.

Ordinul cu noile reguli de programare la medici a fost trimis la toate centrele de sănătate de către ministrul Sănătății Alla Nemerenсo, relatează rupor.

Acum, pacienții asigurați, în prezența unor afecțiuni medicale, vor putea beneficia de consultații gratuite la specialiști din raioane sau municipalități, fără o trimitere din partea medicului de familie. În același timp, spitalizarea în spitalele raionale și municipale se va efectua prin referire de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Nemerenco a mai precizat în ordin că toate consultațiile la medicii specialiști trebuie să fie gratuite pentru asigurați.

"Cel mai important, este strict interzisă perceperea de careva plăți de la persoanele asigurate pentru orice consultație sau examinare prevăzută de Programul unic de asigurări medicale. Începînd de astăzi, nu există sistemul "nu vreți să așteptați - plătiți și vă vedem acum" sau "nu aveți trimitere - plătiți!". Centrul de sănătate în care sînteți înregistrat nu are dreptul să vă perceapă bani dacă aveți poliță de asigurare. Același lucru este valabil și pentru locuitorii întregului raion, atunci cînd merg la specialiștii de profil din departamentul consultativ al centrelor raionale", - a scris Nemerenco în rețeaua socială.

Vă reamintim că, la începutul lunii aprilie, guvernul a introdus modificări la Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Nu mai este necesar să stați la rînd la medicul de familie și să așteptați o trimitere la un specialist dacă, de exemplu, aveți o infecție a sinusurilor. Vă puteți face singur o programare la un medic ORL.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

medic , Ministerul Sănătății

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
910 locuitori

Gangura este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Misovca, Homuteanovca, Gangura și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ialoveni și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 910 oameni. Satul Gangura a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.