|
Precizările CNAM privind achitarea poliței medicale în 2023
Persoanele care au achitat prima de asigurare în sumă fixă la început de an, vor putea solicita restituirea banilor în cazul încadrării în cîmpul muncii. Compania Națională de Asigurări în Medicină a venit cu cîteva precizări privind modul de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în 2023.
Potrivit CNAM, în conformitate cu Legea 1593 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, adoptată în 2002, deținătorii de patentă, fondatorii de întreprindere individuală, avocații, notarii, executorii judecătorești și alți cetățeni sunt obligați să se asigure în mod individual, transmite bizlaw.md.
Totodată, Guvernul are calitate de asigurător pentru mai multe categorii de persoane care nu sunt angajate și nu înregistrează venituri.
Potrivit ultimelor modificări la legea sus-menționată, pensionarii și persoanele cu dizabilități asigurate de Guvern care sunt concomitent deținători de patentă sau fondatori de întreprindere individuală au obligația de a se asigura în mod individual pînă în 31 martie, inclusiv.
Aceste modificări au intrat în vigoare în 1 ianuarie 2023 și vin să egaleze în drepturi și obligații toate persoanele care desfășoară activitate economică în bază de patentă sau dețin calitatea de fondator de întreprindere individuală.
În primele trei luni ale anului, categoriile respective beneficiază de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă și plătesc 2.028 de lei.
O altă modificare la legea sus-menționată se referă la persoanele fizice care la începutul anului au achitat prima de asigurare în sumă fixă, iar ulterior se încadrează în cîmpul muncii. Acestea vor plăti prima în formă de contribuție procentuală din salariu și alte recompense, cu posibilitatea de a solicita restituirea primei achitate în sumă fixă în cuantum proporțional numărului de zile în care au avut statut de persoană angajată.
CNAM susține că achitarea primelor de asigurare medicală obligatorie face posibilă acordarea continuă a asistenţei medicale populaţiei, compensarea de medicamente și dispozitive medicale, achitarea salariilor personalului medical, susținerea și dezvoltarea sectorului de sănătate.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1963
- Populația:
- 1369 locuitori
Sadovoe este un sat şi comună în subordinea administrativă a municipiului Bălţi. Sadovoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Bălți și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1369 de locuitori. Satul Sadovoe a fost oficial înregistrat în anul 1963.
Comentarii
(0)