04 mai 2013, 11:34 Sănătate views 7591
04 mai 2013, 11:34 Sănătate views 7591

Medicii recomandă multă prudenţă la mesele de sărbători


Foto: agerpres.ro

Medicii recomandă multă prudenţă pentru mesele de sărbători, mai ales în cazul celor care au ţinut post timp de şapte săptămîni, din alimentaţie lipsind proteinele animale.

Aceste sărbători încep să fie pregătite încă de pe acum. Oamenii deja îşi fac lista cu toate bunătăţile pe care le vor pregăti pentru masa de Paşte. De data aceasta vorbim însă şi de o minivacanţă. Trebuie să ne gîndim că toate aceste alimente foarte gustoase sînt alimente greoaie care suprasolicită tubul digestiv şi atunci trebuie multă cumpătare, multă grijă, pentru ca această minivacanţă şi Sărbătoarea Paştelui să le trecem cu bine, fără a ajunge la medic sau la spital.

Ouăle, alimente tradiţionale de Paşte, au un conţinut mare de colesterol, de lipide şi, ca urmare, trebuie mîncate cu grijă. Nu trebuie să consumăm mai mult de două ouă pe zi, nu amîndouă odată, ci pe parcursul unei zile întregi şi, atenţie, dacă oul l-am mîncat la începutul mesei, nu venim imediat cu drobul şi apoi cu pasca, pentru că toate conţin ouă din abundenţă. Ca fel doi vom mînca borş, după care friptura de miel, fie la grătar, fie preparată la cuptor. Vom evita cu desăvîrşire carnea de miel prăjită, de pui sau de porc prăjită în ulei.

Carnea de miel este grea, suprasolicită pancreasul, vezica biliară, chiar şi cea de ied are un conţinut crescut de colesterol. Friptura de miel trebuie asezonată cu multe legume, soteuri şi salate, evitîndu-se să fie mîncată cu garnitură de paste făinoase, orez, cartofi, care îngreunează digestia.

Drobul este delicios, se consumă mai mult în perioada sărbătorilor pascale şi acesta trebuie mîncat ca felul doi, nu ca gustare. Nu se recomandă gustare cu brînză de oaie cu multă ceapă, ouă, drob şi alte bunătăţi, recomandă specialiștii.

Dulciurile - cozonacul bogat în nucă, cu multe ouă, pasca, plăcinta cu brînză, tortul - trebuie consumate şi ele cît mai raţional, în cantităţi cît mai mici, fie la două ore după micul dejun, fie după-amiaza. Trebuie evitat să le mîncăm la copioasa masă de prînz, cînd, pentru a proteja pancreasul, vezica biliară, ar fi indicat să mîncăm fructe, salate de fructe, sucuri naturale, apă, să bem un ceai care să ajute la digestie.

Mesele copioase stropite cu alcool din abundenţă ar trebui lăsate deoparte. Alcoolul trebuie consumat în cantităţi mici, fără excese, să nu se înceapă cu băuturi spirtoase şi să se termine cu băuturi digestive, cum se obişnuieşte.

Toate mesele vor fi urmate de plimbări în aer liber, în parcuri, pentru a avea grijă ca digestia să se desfăşoare în condiţii bune. Somnul imediat după masă nu este recomandat, organismul va face greu faţă. Este bine să practicăm înotul în aceste zile, dar şi tenisul, baschetul, handbalul.

 

Sursa: news.ukrhome.net

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
1306 locuitori

Bursuc este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bursuc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Nisporeni și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1306 oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.