Medicii recomandă multă prudenţă la mesele de sărbători
Foto: agerpres.ro |
Medicii recomandă multă prudenţă pentru mesele de sărbători, mai ales în cazul celor care au ţinut post timp de şapte săptămîni, din alimentaţie lipsind proteinele animale.
Aceste sărbători încep să fie pregătite încă de pe acum. Oamenii deja îşi fac lista cu toate bunătăţile pe care le vor pregăti pentru masa de Paşte. De data aceasta vorbim însă şi de o minivacanţă. Trebuie să ne gîndim că toate aceste alimente foarte gustoase sînt alimente greoaie care suprasolicită tubul digestiv şi atunci trebuie multă cumpătare, multă grijă, pentru ca această minivacanţă şi Sărbătoarea Paştelui să le trecem cu bine, fără a ajunge la medic sau la spital.
Ouăle, alimente tradiţionale de Paşte, au un conţinut mare de colesterol, de lipide şi, ca urmare, trebuie mîncate cu grijă. Nu trebuie să consumăm mai mult de două ouă pe zi, nu amîndouă odată, ci pe parcursul unei zile întregi şi, atenţie, dacă oul l-am mîncat la începutul mesei, nu venim imediat cu drobul şi apoi cu pasca, pentru că toate conţin ouă din abundenţă. Ca fel doi vom mînca borş, după care friptura de miel, fie la grătar, fie preparată la cuptor. Vom evita cu desăvîrşire carnea de miel prăjită, de pui sau de porc prăjită în ulei.
Carnea de miel este grea, suprasolicită pancreasul, vezica biliară, chiar şi cea de ied are un conţinut crescut de colesterol. Friptura de miel trebuie asezonată cu multe legume, soteuri şi salate, evitîndu-se să fie mîncată cu garnitură de paste făinoase, orez, cartofi, care îngreunează digestia.
Drobul este delicios, se consumă mai mult în perioada sărbătorilor pascale şi acesta trebuie mîncat ca felul doi, nu ca gustare. Nu se recomandă gustare cu brînză de oaie cu multă ceapă, ouă, drob şi alte bunătăţi, recomandă specialiștii.
Dulciurile - cozonacul bogat în nucă, cu multe ouă, pasca, plăcinta cu brînză, tortul - trebuie consumate şi ele cît mai raţional, în cantităţi cît mai mici, fie la două ore după micul dejun, fie după-amiaza. Trebuie evitat să le mîncăm la copioasa masă de prînz, cînd, pentru a proteja pancreasul, vezica biliară, ar fi indicat să mîncăm fructe, salate de fructe, sucuri naturale, apă, să bem un ceai care să ajute la digestie.
Mesele copioase stropite cu alcool din abundenţă ar trebui lăsate deoparte. Alcoolul trebuie consumat în cantităţi mici, fără excese, să nu se înceapă cu băuturi spirtoase şi să se termine cu băuturi digestive, cum se obişnuieşte.
Toate mesele vor fi urmate de plimbări în aer liber, în parcuri, pentru a avea grijă ca digestia să se desfăşoare în condiţii bune. Somnul imediat după masă nu este recomandat, organismul va face greu faţă. Este bine să practicăm înotul în aceste zile, dar şi tenisul, baschetul, handbalul.
Sursa: news.ukrhome.net
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1612
- Populația:
- 88 locuitori
Odobeşti este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Nisporeni și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 88 de oameni. Satul Odobeşti a fost menționat documentar în anul 1612.
Comentarii
(0)