15 iunie 2022, 11:35 Sănătate views 2831
Trebuie oare să îndeplinim toate recomandările OMS?
Foto: Reuters
15 iunie 2022, 11:35 Sănătate views 2831

Trebuie oare să îndeplinim toate recomandările OMS?

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat statelor-membre că înceapă, din 1 ianuarie,2022, trecerea la versiunea 11, actualizată, a Clasificării Internaționale a Bolilor (ICD-11). Însă un șir de experți avertizează, că în cazul ICD-11 nu totul este foarte clar, plus la inovațiile pozitive, documentul deschide calea pentru normalizarea pedofiliei (de facto, repetă calea normalizării homosexualismului) și a unui șir de alte norme și standarde, inacceptabile pentru marea majoritate a societății.

Reieșind din «noile realizări»

În a.2023 se vor împlini 75 de ani de la crearea Organizației Mondiale a Sănătății – instituție specializată ONU, la care au aderat 194 de state, funcția principală a ei fiind soluționarea problemelor internaționale de sănătate a populației de pe planetă. În anul creării sale (aprilie, 1948 ) OMS și-a asumat responsabilitatea pentru clasificarea internațională a bolilor și problemelor ce țin de sănătate (ICD) – documentul-cadru de conducere, statistic și de clasificare ,în domeniul sănătății. Pe parcurs, ICD a fost revăzut de 11 ori, necesitatea fiind condiționată de reînnoirea cunoștințelor medicale și a concepțiilor științifice.

Din 1 ianuarie,2022 OMS a recomandat să se înceapă trecerea la ICD -11. Perioada de trecerea va dura mai mulți ani, căci există destule țări care încă se mai conduc de redacția a 9-a a clasificării, nici măcar nu a 10-cea, iar experții OMS menționează că este nevoie de timp suplimentar nu doar pentru restructurarea sistemului de codificare a stărilor și fenomenelor morbide, dar și pentru conștientizarea noilor abordări și punerea lor în practică.

Apropo, lucrul asupra renovării ICD -11 a început încă în a. 2007 și include, în linii mari, peste 5000 de amendamente. La elaborarea documentului au muncit mai bine de 300 de specialiști din 55 țări ale lumii. Cei de la OMS susțin, că noua redacție ICD era necesară pentru simplificarea utilizării documentului și pentru evidența noilor realizări în medicină, știință și tehnologiile informaționale.

Pe de o parte, ICD pare să stabilească pentru toate țările norme și reguli unice de clasificare a bolilor și problemelor de sănătate, dar pe de alta răsună tot mai multe voci ale experților, care menționează influența negativă a acestei structuri medicale internaționale asupra independenței altor țări în luarea deciziilor în domeniul ocrotirii sănătății și impunerea unor reguli și principii, deseori inacceptabile, cum ar fi legiferarea homosexualității, pedofiliei și a altor tulburări psihice ale omului. Tot mai des OMS este acuzată că joacă de partea companiilor farmaceutice, grija pentru sănătatea populației planetei fiind trecută pe planul doi.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

 

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

recomandari , OMS

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
561 locuitori

Buzduganii de Sus este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Ungheni și la 117 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 561 de oameni. Satul Buzduganii de Sus a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.