26 ianuarie 2022, 11:15 Sănătate views 2908
Oamenii de știință au explicat de ce tulpina omicron a coronavirusului este atît de contagioasă
26 ianuarie 2022, 11:15 Sănătate views 2908

Oamenii de știință au explicat de ce tulpina omicron a coronavirusului este atît de contagioasă

Oamenii de știință japonezi au aflat că tulpina omicron a infecției cu coronavirus, este mai rezistentă decît variantele anterioare ale COVID-19 și poate persista pe suprafețele din plastic și pe pielea omului mai mult timp.

Acesta este modul în care cercetătorii au explicat contagiozitatea ridicată a noii tulpini. Rezultatele studiului sînt publicate pe portalul bioRxiv.

Experții au analizat diferențele între rezistența la influențele mediului înconjurător asupra variantelor coronavirusului de tip Wuhan și a tuturor variantelor care au apărut ulterior.

"Pe suprafețele din plastic și pe piele, variantele alfa, beta, delta și omicron au rezistat de două ori mai mult decît varianta din Wuhan și și-au păstrat contagiozitatea mai mult de 16 ore pe suprafața pielii", au remarcat cercetătorii. Potrivit oamenilor de știință, rezistența ridicată a acestor variante a coronavirusului poate crește riscul răspîndirii infecției.

Infecția omicron decurge destul de ușor. În primul rînd, persoana poate avea febră timp de cîteva zile, iar temperatura poate fi scăzută cu ușurință sau scade singură. Durere în gît – s-ar părea că nu e nimic strașnic, voi sta acasă. Dar, de îndată ce se simte mai bine, persoana iese și începe să comunice cu alți oameni. De aceea, omicron este foarte contagioasă.

Irina Iarțeva, imunolog

Pe suprafețele din plastic, timpul mediu de supraviețuire a tulpinii originale din Wuhan și al variantelor alfa, beta, delta și omicron a fost de 56, 191,3, 156,6, 59,3 și, respectiv, 114 ore. Tulpina Omicron a rezistat 193,5 ore, ceea ce echivalează cu opt zile.

Pe piele noua tulpină omicron se menține mai mult de 21 de ore. Se precizează că în probele de piele de la persoanele decedate, timpul mediu de supraviețuire a tulpinii inițiale din Wuhan a fost de 8,6 ore, pentru varianta alfa - 19,6 ore, beta - 19,1 ore, gamma - 11 ore, delta - 16,8 ore.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

coronavirus , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
1075 locuitori

Gălăşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gălăşeni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîșcani și la 196 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1075 de oameni. Satul Gălășeni a fost menționat documentar în anul 1642.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.