|
Lista medicamentelor compensate crește cu 30 la sută
Numărul medicamentelor oferite gratuit de stat va crește cu 39%, de la 266 poziții pînă la 406 dintr-un total de 655 denumiri comerciale prezente pe piață. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, care a specificat că începînd cu 1 noiembrie va fi utilizată o metodologie nouă de compensare a medicamentelor din fondurile de asigurări medicale, comunică MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, tot din 1 noiembrie va fi utilizat și un singur plafon de compensare - suma fixă de compensare în locul a două mai complicate, fapt ce va simplifica inclusiv activitatea farmaciștilor.
"Modificarea sporește accesul populației la medicamentele utilizate în tratamentul mai multor maladii, reducînd în medie cu 40% per listă plățile achitate de cetățeni, iar numărul medicamentelor oferite totalmente gratuit crește cu 39%. Creșterea va constitui de la 266 poziții pînă la 406 dintr-un total de 655 denumiri comerciale prezente pe piață. Totodată multe medicamente au trecut din lista celor compensate prin co-plată în a celor total gratuite", a spus Nemerenco.
Cele mai mari reduceri de co-plată vor fi la medicamentele utilizate în tratamentul următoarelor maladii: cardiovasculare, depresia, demența, osteoporoza, astm bronșic. În același timp, activitatea farmaciștilor va fi mai eficientă în urma implementării unui mecanism simplificat de calcul al sumelor compensate.
Șeful de la Sănătate a precizat că pentru prima dată în ultimii 10 ani, a fost actualizată și Lista Medicamentelor Esențiale (LME), care se află la bază listei de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală; listei de medicamente achiziționate în cadrul Programelor Naționale; listei de medicamente achiziționate de către instituțiile medico-sanitare publice și formularului farmacoterapeutic național. Lista actualizată conține 635 Denumiri Comune Internaționale (DCI) de medicamente, din 29 grupe terapeutice. În ea au fost incluse mai multe medicamente biologice, între care analogi de insuline, mai multe molecule inovative, ca de exemplu: hipoglicemiante orale noi, mai multe medicamente pentru astm bronșic și boala pulmonară, tulburări depresive, boli gastrice, cardiovasculare. A fost revăzută schema de tratament la paliație, au fost incluse preparate de ultima generație pentru tratamentul cancerului, terapiile dedicate cancerului și maladiilor autoimune, medicamente antivirale noi, inclusiv HIV, TB. La fel, a fost implementată clasificarea antibioticelor conform clasificării OMS în Acces, Precauție și Rezervă (AWaRe). De asemenea, în premieră, au fost incluse trei poziții de preparate stomatologice.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1768
- Populația:
- 10556 locuitori
Parcani este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 64 km de Chișinău. Populaţia satului Parcani alcătuia 10 556 de oameni în anul 2000. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1768.
Comentarii
(0)