|
Lista medicamentelor compensate crește cu 30 la sută
Numărul medicamentelor oferite gratuit de stat va crește cu 39%, de la 266 poziții pînă la 406 dintr-un total de 655 denumiri comerciale prezente pe piață. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, care a specificat că începînd cu 1 noiembrie va fi utilizată o metodologie nouă de compensare a medicamentelor din fondurile de asigurări medicale, comunică MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, tot din 1 noiembrie va fi utilizat și un singur plafon de compensare - suma fixă de compensare în locul a două mai complicate, fapt ce va simplifica inclusiv activitatea farmaciștilor.
"Modificarea sporește accesul populației la medicamentele utilizate în tratamentul mai multor maladii, reducînd în medie cu 40% per listă plățile achitate de cetățeni, iar numărul medicamentelor oferite totalmente gratuit crește cu 39%. Creșterea va constitui de la 266 poziții pînă la 406 dintr-un total de 655 denumiri comerciale prezente pe piață. Totodată multe medicamente au trecut din lista celor compensate prin co-plată în a celor total gratuite", a spus Nemerenco.
Cele mai mari reduceri de co-plată vor fi la medicamentele utilizate în tratamentul următoarelor maladii: cardiovasculare, depresia, demența, osteoporoza, astm bronșic. În același timp, activitatea farmaciștilor va fi mai eficientă în urma implementării unui mecanism simplificat de calcul al sumelor compensate.
Șeful de la Sănătate a precizat că pentru prima dată în ultimii 10 ani, a fost actualizată și Lista Medicamentelor Esențiale (LME), care se află la bază listei de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală; listei de medicamente achiziționate în cadrul Programelor Naționale; listei de medicamente achiziționate de către instituțiile medico-sanitare publice și formularului farmacoterapeutic național. Lista actualizată conține 635 Denumiri Comune Internaționale (DCI) de medicamente, din 29 grupe terapeutice. În ea au fost incluse mai multe medicamente biologice, între care analogi de insuline, mai multe molecule inovative, ca de exemplu: hipoglicemiante orale noi, mai multe medicamente pentru astm bronșic și boala pulmonară, tulburări depresive, boli gastrice, cardiovasculare. A fost revăzută schema de tratament la paliație, au fost incluse preparate de ultima generație pentru tratamentul cancerului, terapiile dedicate cancerului și maladiilor autoimune, medicamente antivirale noi, inclusiv HIV, TB. La fel, a fost implementată clasificarea antibioticelor conform clasificării OMS în Acces, Precauție și Rezervă (AWaRe). De asemenea, în premieră, au fost incluse trei poziții de preparate stomatologice.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1898
- Populația:
- 272 locuitori
Alexăndreşti este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucuieţii Vechi, Cucuieţii Noi, Ivăneşti și Alexăndreşti. Localitatea este situată la distanța de 13 km de orașul Rîșcani și la 198 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 272 de oameni. Satul Alexăndrești a fost menționat documentar în anul 1898.
Comentarii
(0)