01 iulie 2021, 12:30 Sănătate views 2974
Începe perioada alergiilor provocate de ambrozie
01 iulie 2021, 12:30 Sănătate views 2974

Începe perioada alergiilor provocate de ambrozie

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) atenționează populația că, lunile iulie și august sînt caracteristice perioadei de vegetație a ambroziei.

Deținătorii de terenuri sînt atenționați asupra necesității distrugerii ambroziei, care, în ultimii ani a căpătat o răspîndire vastă, provocînd pericole majore atît pentru agricultură, cît și pentru sănătatea omului.

Astfel, MADRM îndeamnă cetățenii să întreprindă măsurile comune de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei pe terenurile lăsate în paragină, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, de-a lungul rîurilor, pe marginea iazurilor, pădurilor, în apropierea dărîmăturilor, șantierelor de construcții, în zonele depozitării solului excavat, precum şi în curțile caselor sau în parcuri.

Pentru distrugerea eficientă a ambroziei, este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice. Totodată, atenționăm că la aplicarea metodei chimice se recomandă utilizarea erbicidelor omologate și incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților.

În procesul de cercetare-experimentare în condiții de cîmp, erbicidele recomandate au demonstrat o eficiență sporită la distrugerea ambroziei în proporție de 70-99 la sută.

Cum apare alergia

Alergia la ambrozie apare atunci cînd o cantitate mică de polen este inhalată și ajunge în căile respiratorii. Organismul vede acest polen, aparent banal, drept un corp străin care trebuie eliminat. Drept urmare, declanșează un răspuns imunitar pentru a elimina „invadatorul”.

Este suficientă o concentrație de polen mai mică de 30 grăuncioare/m3 pentru a declanșa reacția alergică. Mai mult, persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar și atunci cînd există 1-2 grăuncioare de polen/m3.

Simptome

Simptomele alergiei la ambrozie sînt similare altor forme de alergie la polen. Dacă în cazul astmaticilor agravează simptomele și poate provoca tuse și respirație șuierătoare, pentru persoanele alergice determină simptome precum:

  • strănut;
  • nas înfundat;
  • secreții nazale apoase (rinoree);
  • cefalee;
  • iritații ale ochilor;
  • mîncărime în gît;
  • pierderea mirosului;
  • somnolență;
  • oboseală cronică.

În cazuri foarte grave, polenul de ambrozie poate provoca șoc anafilactic. Acesta debutează brusc și apare într-o formă severă, putînd duce la obstrucția căilor aeriene și chiar deces.

Cînd este sezonul ambroziei

Deși există mai multe specii de ambrozie, buruiana eliberează polen mai ales în lunile august și septembrie. O singură plantă de ambrozie poate elibera pînă la un miliard de particule de polen, putînd pune în pericol persoanele alergice.

Cea mai mare cantitate de polen este eliberată în aer între orele 10 dimineața și 3 după-amiaza, zilele ploioase fiind marcate de o concentrație mai mică a polenului din aer.

Metode de diagnosticare pentru alergia la ambrozie

Imediat ce observi prezența simptomelor, este bine să mergi la doctor pentru un control. Acesta va stabili diagnosticul mai ales pe baza anamnezei: o discuție despre simptomele pe care le ai și evoluția acestora.

Următorul pas este testarea alergologică cutanată. Aceasta implică plasarea unei picături de polen de ambrozie diluat pe pielea pacientului și înțeparea zonei. Dacă ești alergic la polenul de ambrozie, va apărea o reacție alergică manifestată prin roșeață, mîncărimi sau edem (umflarea pielii).

Un alt mod de a confirma diagnosticul de alergie la ambrozie este prin testarea sîngelui. Testarea unei cantități mici de sînge va putea indica prezența anticorpilor specifici ambroziei. Dacă acești anticorpi sînt descoperiți, înseamnă că există o alergie la această buruiană.

Tratament

Tratamentul este stabilit de către doctorul alergolog în funcție de gravitatea simptomelor. După stabilirea diagnosticului, acesta poate recomanda antihistaminice orale sau sprayuri pe bază de corticosteroizi. Antihistaminicele orale se iau preventiv pentru a preîntîmpina apariția complicațiilor, iar spray-urile se folosesc imediat după contactul cu polenul de ambrozie. Este bine să știi că răspunsul la medicamente diferă de la o persoană la alta și că întreruperea tratamentului duce la pierderea protecției. Dacă, totuși, simptomele par a se agrava după administrarea de antihistaminice sau corticosteroizi, este recomandat să vorbești cu doctorul.

Schimbări pe care pacientul alergic la ambrozie trebuie să le facă în stilul de viață

Dacă ai alergie la ambrozie și nu apelezi la vaccin, te vei confrunta cu simptomele în fiecare sezon. Pentru a limita apariția simptomelor sau pentru a le diminua din efecte, poți urma sfaturile de mai jos:

  • Verifică nivelul polenului de ambrozie de fiecare dată cînd ieși din casă în lunile august și septembrie. Poți face acest lucru din aplicațiile meteo unde polenul de ambrozie este denumit „ragweed pollen”, iar măsurarea nivelului se face chiar și în Romînia;
  • Încearcă să eviți să ieși din casă între orele 10 și 15, atunci cînd se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • Fă duș și schimbă-ți hainele după ce ai venit de afară, mai ales în vîrful sezonului de alergii, începutul lunii septembrie;
  • Ține ferestrele închise atît acasă, cît și la mașină;
  • Instalează filtre HEPA pentru a ajuta la eliminarea alergenilor din aer;
  • Ia medicația contra alergiei cu 2-3 săptămîni înainte de debutul sezonului de polenizare
  • Spală animalele de companie mai des în lunile august și septembrie, pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
  • Evită să îți usuci hainele afară. Particulele de polen se pot prinde de acestea;
  • Ține un jurnal și notează atunci cînd observi o agravare a simptomelor - ai stat afară la orele prînzului? Ai uitat să îți iei medicamentele pentru alergie?
  • Dacă stai la casă, elimină ambrozia din curte (dacă există) prin scoaterea sa din rădăcină înainte de începerea polenizării.

Alimente pe care să le eviți dacă ai alergie la ambrozie

Dacă te confrunți cu alergia la ambrozie, este recomandat să eviți anumite alimente care conțin proteine similare celor din ambrozie. Printre acestea se află bananele, pepenele galben, mierea, ceaiul de mușețel, semințele de floarea-soarelui, echinaceea, castraveții și zucchini. Atunci cînd consumi aceste alimente, vor apărea simptome precum strănut și secreții nazale. Uneori, simptomele sînt diminuate dacă alegi să le cureți de coajă sau dacă prepari compoturi din fructe. De asemenea, este recomandat să adopți o dietă antiinflamatoare pe bază de fructe și legume organice și proteine din pește și carne de vită.

Din fericire, sezonul alergiei la ambrozie ține doar cîteva săptămîni. Dacă iei medicamentele recomandate de doctor, eviți să ieși din casă la orele de vîrf în care se eliberează polenul și acorzi atenție dietei zilnice, simptomele asociate alergiei la ambrozie vor fi mult diminuate.

Bioclinica vă pune la dispoziție o gamă largă de alergeni specifici pentru diagnosticul alergiei la Ambrozie in-vitro, precum și teste ce permit detectarea IgE specific față de multiple extracte de alergeni printre care și alergeni specifici ambroziei:

  • IgE specific la ambrozie (w1)
  • IgE specific la ambrozie nAmb a 1 (w230)
  • IgE specific la amestec de polen de specii de Ambrozie (wx209): ambrozie (w1), ambrozie perenă (w2), ambrozie trilobată (w3)
  • IgE specific la polen de ambrozie falsă (w4)
  • IgE specific la polen de ambrozie perenă (w2)
  • IgE specific la polen de ambrozie trilobată (w3)
  • IgE specific la amestec de polen de ierburi 1 (wx1): ambrozie (w1), pelin (w6), pătlagină cu frunză îngustă (w9), spanac sălbatic (w10), ciulin rusesc (w11)
  • IgE specific la amestec de polen de ierburi 2 (wx2): ambrozie perenă (w2), pelin (w6), pătlagină cu frunză îngustă (w9), spanac sălbatic (w10), ciulin alb (w15)
  • IgE specific la amestec de polen de ierburi 5 (wx5): ambrozie (w1), pelin (w6), margaretă (w7), păpădie (w8), splinuță (w20)
  • Panel alergeni respiratori (IgE specific - 30 alergeni)
  • ALEX - MADx (IgE specific - 295 alergeni) - test alergologic

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ambrozie , alergie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
638 locuitori

Haraba este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Haraba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 119 km de Chișinău. Populaţia satului Haraba alcătuia 638 de oameni în anul 2011. Satul Haraba a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.