|
Au fost anunțate cele mai frecvente efecte adverse după vaccinare în RM
Circa 176 de mii de locuitori ai Moldovei au fost imunizați cu prima doză de vaccin anti-Covid în cadrul campaniei de imunizare. Cele două doze au fost administrate peste 27 de mi de persoane.
Acest lucru a fost declarat de Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății Denis Cernelea în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, informează sputnik.md.
„A fost depășit pragul de 200 de mii de vaccinuri administrate, în total 202 883 de doze. Prima doză a fost administrată 175 754 de persoane, ceea ce constituie 5,07 la sută din numărul total al populației. În alte țări, în care procesul de vaccinare a fost lansat concomitent cu noi, spre exemplu în Georgia și Ucraina, gradul de acoperire nu depășește 2 la sută.
Cu cea de-a doua doză au fost vaccinate 27 129 de persoane”, a menționat Secretarul de Stat.
Potrivit lui, la Chișinău acest indicator este de 9%. În clasament urmează raionul Rezina, Florești Cimișlia, Soroca, Orhei, Bălți – cu o rată de acoperire de circa 7%. La coada clasamentului, potrivit funcționarului, se situează raioanele Taraclia, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Comrat cu o rată a imunizării de circa 2%.
Ambele doze de vaccinuri au primit 0,16% din populație. Acest lucru a fost relatat de Angela Paraschiv, șefa Comisiei de specialitate în epidemiologie a MSMPS.
Din totalul persoanelor vaccinate, 335 de persoane au fost confirmate cu COVID-19, ceea ce constituie 0,17%. „Atenționăm că protecția completă poate fi obținută prin administrarea a două doze de vaccin. După administrarea primei doze este necesar să se respecte măsurile de protecție – să se poarte masca, să se respecte distanța socială, să se asigure igiena. Acest lucru va contribui la evitarea infecției", a menționat Paraschiv.
În cadrul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 1333 cazuri de reacții adverse, ceea ce constituie 0,68 la sută din numărul total al persoanelor vaccinate. Totodată, 96 la sută din reacțiile adverse raportate în urma administrării vaccinurilor au fost ușoare, simptomele fiind: dureri locale, febră pînă la 38,5 de grade, oboseală, dureri musculare, a specificat specialistul. Totodată 4 la sută (55 de cazuri) din evenimente adverse au fost prin manifestare moderată: febră mai mare de 38,5, reacții alergice cutanate.
„Nicio persoană nu a demonstrat o formă severă după administrarea vaccinului", a menționat Angela Paraschiv.
În sistemul de sănătate au fost imunizate peste 80 la sută din personal medical, fapt ce a contribuit la reducerea numărului de cazuri noi de COVID-19 cu 89,2 la sută.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1735
- Populația:
- 3108 locuitori
Vărăncău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Gherşunovca, Buschi și Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Vărăncău alcătuia 3108 de locuitori în anul 1997. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1735.
Comentarii
(0)