|
Atenție la căpușe! Medicii recomandă precauţie la plimbările prin parcuri
Odată cu încălzirea vremii, au apărut şi căpușele. După ce autoritățile au permis ieşirile în aer liber, medicii recomandă să fim atenţi atunci când ne plimbăm prin parcuri. Deocamdată, la Institutul de Medicină Urgentă şi la Spitalul de "Toma Ciorbă" nu s-a adresat nicio persoană muşcată de căpușe.
Potrivit specialiștilor, căpușele pot transmite diverse maladii, cea mai răspândită fiind borelioza, care se manifestă printr-o erupţie roșie, iar simptomele sunt asemănătoare gripei.
"Prima ce fac, ele înțeapă persoana și practic aceste înțepături nu întotdeauna sunt bolnăviciosase, nu prezintă durere când înțeapă, comparativ cu alte insecte", a spus medicul infecíonist, Tudor Puiu.
Medicii spun că aceste artropode devin active încă din martie, dar la sfârșitul lunii aprilie se înmulțesc și devin mai periculoase. Oamenii sunt îndemnați să se adreseze la medic, atunci când au fost înţepaţi de o căpușă și să nu încerce să o scoată singuri.
"Mai încearcă unii cu foarfeca sau cu alte obiecte, care pot doar s-o rupă și o parte din căpușa respectivă poate să rămână sub piele și poate să provoace un proces inflamator", a spus medicul infecíonist, Tudor Puiu.
Însă nu doar oamenii au de suferit din cauza căpușelor, ci și animalele. Specialiștii spun că după fiecare plimbare cu animalul de companie, proprietarii acestora trebuie să le verifice atent pielea.
"Există spray-uri antiacariene, pe care le putem folosi pentru animalele domestice. Ele diferă și ca eficacitate, în funcție de producător, și după substanțele folosite", a comunicat colaboratorul științific la Institutul de Zoologie, Alexandr Morozov.
Potrivit Direcției municipale "Spații Verzi", toate parcurile din Capitală sunt stropite cu soluții împotriva căpuşelor.
"Monitorizăm. În funcție de temperatura care este afară, ele se dezvoltă. Deci, când e mai cald mai repede, dar de obicei nu mai devreme de două săptămâni", a spus șeful Direcției municipale "Spații Verzi", Serghei Carp.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 1086 locuitori
Şeptelici este un sat şi comună din raionul Soroca. Şeptelici este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 15 km de orașul Soroca și la 171 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1086 de oameni. Satul Şeptelici a fost menționat documentar în anul 1588.
Comentarii
(0)