06 noiembrie 2013, 12:00 Sănătate views 10193
06 noiembrie 2013, 12:00 Sănătate views 10193

Mirosul de pîine proaspătă te face mai bun

Potrivit huffingtonpost.com, cercetătorii de la Universitatea Bretaniei de Sud din Franţa au descoperit că în apropierea mirosurilor plăcute oamenii sînt mult mai amabili cu semenii lor. Experimentul s-a derulat în brutăria unui supermarket, unde oamenii s-au arătat dispuşi să-şi ajute semenii să recupereze obiecte care le-au căzut “întîmplător”.

Deşi experimentul pare ridicol, rezultatele sale au fost publicate în “Journal of Social Psychology” şi sugerează că anumite mirosuri declanşează emoţii pozitive şi, implicit, un grad mai mare de altruism faţă de străini.

În timp ce alte studii din trecut au arătat că mirosurile plăcute cresc buna dispoziţie a oamenilor, studiul de faţă a creat o conexiune directă între mirosurile plăcute şi faptele bune.

Cercetătorii de la Universitatea din Bretania au ales şaisprezece voluntari, bărbaţi şi femei, care să treacă prin faţa unei brutării dintr-un supermarket şi să “piardă accidental” diverse obiecte, cum ar fi o mănuşă, o batistă sau un pachet de şerveţele.

În urma experimentului, repetat în jur de 400 de ori,  77% dintre străinii care treceau prin faţa brutăriei în acel moment îi averizau pe voluntari că au scăpat ceva pe jos. În afara supermarketului, doar 52% dintre străini s-au dovedit la fel de amabili.

”Ajutorul spontan este oferit mai degrabă în zonele unde există mirosuri plăcute, iar acest experiment confirmă rolul mirosului ambiental în apariţia altruismului”, a declarat unul dintre cercetători.

Cuvinte cheie:

sanatate , pîine , sentimente

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
769 locuitori

Parcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Parcani datează din anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.