20 octombrie 2023, 16:30 Sănătate views 19016
20 octombrie 2023, 16:30 Sănătate views 19016

Cum tratăm infecțiile respiratorii acute

Nu doar copiii, ci și adulții suferă de infecții respiratorii acute. Febra, secrețiile nazale și tusea anulează planurile și perturbă mersul normal al vieții. Acesta este motivul pentru care cautăm cît mai repede posibil să ne facem bine! Cel mai frecvent doar acutizăm situația, caci răceala în caz de tratament incorect duce doar la complicații și focare de infecție cronică. Ce nu ar trebui să facem dacăc contactăm o infecție respiratorie acută?

Nu căuta să combați temperatura

Motivul temperaturii înalte nu întotdeauna este o boală infecțioasă... Uneori, această reacție este provocată de deshidratare, afecțiuni ale sistemului nervos central, precum și a alte maladii. Și atunci combaterea  temperaturii este un exercițiu inutil. A doua zi, situația se poate înrăutăți!

Nu abuza de plantele medicinale

Singurul lucru care îl poate recomanda medicul sînt infuziile cu mușețel, gălbenele, salvie, eucalipt (pentru gargară, inhalare). Cu toate acestea, ele trebuie utilizate cu precauție, ținînd cont de dozaje și contraindicatii. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii (sub 12 ani) și persoanele  alergice.

Nu te îmbrăca călduros

În caz de febră nu vă îmbrăcați prea călduros pentru a vă supraîncălzi. De aceea, la creșterea temperaturii corpului trebuie să faceți totul pentru ca organismul să piardă căldură: îmbrăcămintea ar trebui să fie largă și ușoară.

Nu-ți fie frică să deschizi ferestrele

Pacientul are nevoie de aer curat! De aceea, este necesar să aerisiți camera și să faceți curățenie umedă. Acest lucru facilitează respirația pacientului și reduce guturaiul. Temperatura optimă în cameră ar trebui să fie - 20-22 grade Celsius, umiditatea - 60%.

Nu vă grăbiți să luați antibiotice

Majoritatea  infecțiilor respiratorii acute (90% sau mai mult) sînt  determinate de virusul respirator sever (IRVA - infecția respiratorie virală acută). Dar infecțiile respiratorii acute de origine bacteriană sînt puține. Virusii trăiesc și se reproduc în interiorul altor organisme (celule umane). Și antibioticele sînt neputincioase! Antibioticele sînt indicate doar pentru complicații bacteriene, doar doctorul le poate determina!

Nu abuza de medicamentele contra tusei

Tusea este o reacție de protecție, care vizează eliminarea organismelor străine din căile respiratorii (viruși, bacterii și altele). În caz de infecție respiratorie acută tusea rapid trece în umedă, și atunci antitusivele sînt  contraindicate, deoarece împiedică eliminarea sputei.

Nu exagera cu mîncarea

Lipsa poftei de mîncare este o reacție firească a organizmului la boală (se reduce secreția de sucuri digestive, se modifică mobilitatea intestinului). Acum, toate resursele organismului sînt modilizate la lupta împotriva infecției, iar digestia alimentelor – este un proces care necesită multă energie. Dacă pacientul (în special copiii), refuză să mănînce, nu-l forțați!

 

 Sursa: sobesednik.ru

Cuvinte cheie:

viroze , virus , boala , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
542 locuitori

Sirota este un sat din cadrul comunei Crihana, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Orhei și la 64 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 542 de oameni. Satul Sirota a fost menționat documentar în anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.