19 octombrie 2012, 15:45 Sănătate views 10201
19 octombrie 2012, 15:45 Sănătate views 10201

Lumea se confruntă cu pericolul unei epidemii fatale?


Foto: fakty.ictv.ua 

Oamenii de ştiinţă britanici avertizează în legătură cu un focar global de infecţie virală periculoasă. Profesorul britanic John Oxford, virusolog la Spitalul Reginei Maria de pe lîngă Universitatea din Londra, consideră că epidemia va începe în următorii cinci ani, relatează ruvr.ru.

Publicaţiile electronice leagă moartea recentă a unui britanic de 38 de ani, care a contactat boala în Afganistan la nunta fratelui său, de debutul noii epidemii. Riscul de mortalitate este de peste 30%.

Unii experţii consideră că este vorba despre o confuzie. Britanicul, a cărui călătorie în Afganistan a fost fatală, a murit de febră hemoragică Crimeea-Congo. Medicii din Europa fac faţă de mult timp şi cu succes acestei boli, spune expertul în epidemiologie Aleksandr Platonov.

„Este o boală bine cunoscută, inclusiv specialiştilor ruşi. În Rusia, în fiecare an se înregistrează în jur de 100 de cazuri. În Turcia numărul bolnavilor depăşeşte cifra de o mie. Mor în urma acestei boli nu 30% dintre pacienţi, ci, în cazul unui tratament adecvat (ca în Rusia, de exemplu), 2%. În Turcia – 5%”.

În publicaţiile despre „virusul Armagedon” este vorba de minimum două boli diferite. În afară de cazul legat de febra Crimeea-Congo, medicii britanici au înregistrat un nou virus, înrudit cu virusul pneumoniei atipice, boală în urma căreia în 2003 au murit cîteva sute de persoane. Noul virus a fost depistat de oamenii de ştiinţă englezi.

După toate probabilităţile, despre asta şi vorbeşte virusologul John Oxford. Mulţi experţi preferă să nu dramatizeze evenimentele. Noi viruşi sunt depistaţi permanent, acesta nu este un motiv de panică, consideră Aleksandr Platonov.

„Acesta este un virus nou. Se pare că s-a transmis de la lilieci. Deja au fost analizate peste 50 de cazuri de persoane care au intrat în contact cu bolnavul şi nu s-au contaminat. În fiecare an descoperim viruşi noi. Şi, fireşte, aceşti viruşi cel mai adesea se transmit de la om la animale. Cei mai mulţi viruşi transmişi de la om la om sunt cunoscuţi de mult timp. Respectabilul profesor londonez spune că „toţi vom muri”. Nu cred. Dacă umanitatea n-a murit în timpul epidemiilor anterioare, cînd medicina nu era atît de avansată, de ce ar trebui să se întîmple acest lucru în următorii cinci ani?”

Fireşte, cuvintele expertului rus sunt încurajatoare. Însă nu putem nega faptul că din timp în timp lumea se confruntă cu epidemii fatale. Se pare că suntem condamnaţi să trecem mereu prin „ştreangul” evoluţiei, murind ca indivizi, dar păstrîndu-ne ca specie.

Cuvinte cheie:

sanatate , virus , boala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
596 locuitori

Ocniţa este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ocniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Ocniţa alcătuia 596 de oameni în anul 2012. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.