02 octombrie 2012, 09:41 Sănătate views 6481
02 octombrie 2012, 09:41 Sănătate views 6481

Avertizarea OMS cu privire la modul de transmitere a "noului SARS"

Noul virus respirator, care a provocat pînă în prezent moartea unui saudit şi îmbolnăvirea gravă a unui qatarez, nu se poate transmite cu uşurinţă de la om la om, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie BBC.

OMS a dat asigurări că nici un alt caz nu a fost identificat pînă în prezent şi că "s-a avansat considerabil în cunoaşterea noului virus şi în stabilirea diagnosticelor specifice". În cele două cazuri descoperite pînă în prezent, pacienţii au fost diagnosticaţi şi cu insuficienţă renală, lucru care i-a surprins pe medici întrucît de obicei această afecţiune nu însoţeşte bolile pulmonare.

Acest virus a fost identificat la începutul lunii septembrie şi a fost clasificat în categoria coronaviruşilor, din care fac parte şi gripa sezonieră şi sindromul respirator acut sever, cunoscut sub numele de SARS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că vor continua monitorizarea acestui virus, dar pînă acum nu s-a impus nicio restricţie de călătorie în Arabia Saudită sau Quatarz, zone de unde provin cele două persoane identificate cu acest nou virus respirator.

În urmă cu cîteva zile OMS anunţa că un nou agent patogen din aceeaşi familie cu virusul SARS care a cauzat moartea a 800 de persoane în 2002 a fost identificat în Marea Britanie.

OMS a precizat că testele efectuate asupra unui pacient, un bărbat de 49 de ani din Qatar, au confirmat prezenţa unui nou sau neobişnuit coronavirus.

Coronavirusurile sunt o familie extinsă de virusuri printre care se numără răceala obişnuită şi SARS. "Dat fiind faptul că acesta este un coronavirus inedit, OMS este în prezent în proces de a obţine informaţii suplimentare pentru a stabili implicaţiile asupra sănătăţii publice", se arată într-un comunicat transmis de organizaţia din cadrul ONU.

Cuvinte cheie:

sanatate , virus , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1845
Populația:
2175 locuitori

Gribova este un sat şi comună din raionul Drochia. Gribova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 174 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2175 de oameni. Satul Gribova a fost menționat documentar în anul 1845.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.