27 iulie 2015, 15:09 Sănătate views 13210
27 iulie 2015, 15:09 Sănătate views 13210

Solarul provoacă cancer


Foto: compulenta.ru 

Expunerea la lumina soarelui este principala cauză "naturală" a cancerului de piele. În acelaşi timp, în Europa Occidentală solarele au devenit principala sursă de radiaţii ultraviolete nesolare.

Un studiu din 2005 a constatat o creștere cu 75 la sută a riscului de a dezvolta cancer de piele (melanom) în cazul în care o persoană începe să frecventeze un solar în anii adolescenței sau în tinerețe, scrie Medical Xpress. După analizarea rezultatelor a 27 de studii privind relaţia dintre cancerul de piele și bronzarea artificială realizate în perioada 1981 - 2012 în Marea Britanie, Franţa şi Germania, s-a constatat că numărul total de cazuri de cancer de piele în rîndul respondenţilor a fost de 11 428. Solarul crește probabilitatea de a dezvolta melanom cu 20%, iar în cazul în care o persoană începe să facă plaja sub soarele artificial înainte de vîrsta de 35 de ani, rata creşte la 87%. În plus, fiecare sesiune suplimentară în solar crește riscul bolii cu 1,8%.

A preveni melanomul și alte tipuri de cancer de piele asociate cu flagelul la modă este foarte simplu: trebuie să nu mai mergem la solar. De asemenea, ar fi bine să se interzică ca aceste fabrici de cancer să deservească clienții sub vîrsta de 18 ani (astfel de interdicţii sînt acum în Australia, unele ţări europene şi doar un singur stat din SUA - California).

Apropo, s-a dovedit că dragostea pentru bronzul artificial este similară dependenței de droguri şi alcoolismului.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
5447 locuitori

Hîrbovăţ este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Hîrbovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 5447 de oameni. Satul Hîrbovăț este menționat documentar în anul 1764.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.