14 noiembrie 2018, 11:00 Sănătate views 8710
Moldovenii fac abuz de sare
14 noiembrie 2018, 11:00 Sănătate views 8710

Moldovenii fac abuz de sare

Şase din zece decese înregistrate în R. Moldova sunt cauzate de boli cardiovasculare, provocate, la rândul lor, de un consum excesiv de sare – dublu faţă de recomandări.

Acestea sunt datele unui studiu naţional cu privire la consumul alimentar de sare, prezentate astăzi la Chişinău, transmite MOLDPRES.

Potrivit studiului, problema consumului excesiv de sare este actuală în mare parte pentru populaţia adultă, preponderent din localităţile rurale, însă devine alarmantă şi pentru copii. „Obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat şi alte maladii cu caracter juvenil devin tot mai frecvente, de cele mai dese ori cauza fiind consumul de sare ascunsă, conţinută de obicei în produsele fast-food", se indică în studiu.

Totodată, investigaţiile au arătat că cea mai mare cantitate de sare consumată de populaţia ţării noastre provine din alimentaţia necontrolată a pâinii, cărnii procesate, mezelurilor, crenvurştilor, caşcavalurilor etc.

„O boală este mai uşor de prevenit decât de tratat, or, acest studiu are scopul de a ne ajuta să adoptăm strategiile necesare pentru a preveni. Este regretabil că practic fiecare al doilea deces din ţară ar putea avea la bază un aliment obişnuit din bucătărie, la fel cum poate aduce la dizabilitate oameni tineri, când se poate munci şi trăi activ. Vom folosi datele acestui studiu la evaluarea politicii de sănătate adoptate în domeniul nutriţiei şi bolilor netransmisibile, precum şi a tendinţelor privind starea de sănătate a populaţiei", a declarat la eveniment Silvia Radu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Oficialul a specificat în acest context angajamentele ţării noastre în urma aderării la cele nouă ţinte voluntare privind bolile netransmisibile, convenite la nivel global, şi care urmează să fie îndeplinite până în anul 2025. De asemenea, a numit mai multe decizii care, pe lângă o serie de măsuri, au scopul concret de a reduce până în 2020 consumul de sare la mai puţin de 8 grame pe zi.

La rândul său, Valentina Buliga, preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, a subliniat că datele acestui studiu vor fi luate şi la evidenţa legislatorilor pentru că „sănătatea oamenilor este prioritară, iar o ţară poate fi sănătoasă doar dacă sunt conştientizate riscurile".

Studiul privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova a fost realizat de Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Conform OMS, reducerea consumului de sare scade riscul de hipertensiune arterială şi conduce la evitarea a mii de decese de accident vascular cerebral, boli de inimă şi de rinichi. Bolile netransmisibile sunt cauza principală a dizabilităţii şi mortalităţii premature în Republica Moldova, maladiile cardiovasculare şi cele de rinichi afectează circa 40% din populaţia adultă din ţară, iar tensiunea arterială crescută este unul din factorii de risc principali pentru aceste boli.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

sare , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populaţia:
1458 locuitori

Cuizăuca este un sat şi comună din raionul Rezina. Este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanţă de 27 km de oraşul Rezina şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1458 de oameni. Este menţionat documentar la 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.