|
Specialiştii atenţionează să fim atenţi în noaptea cînd se va trece la ora de iarnă
Trecerea la ora de iarnă 2018 a interveniе în noaptea de sîmbătă (27 octombrie) spre duminică (28 octombrie), cînd la ora 3.00, acele ceasornicelor au fost date cu o oră în urmă, iar această zi va fi cea mai lungă din an.
Specialiștii avertizează că acest eveniment anual este resimţit diferit de oameni și ne sfătuiesc să fim mai atenți în noaptea cu pricina.
Potrivit unui studio realizat de Universitatea Texas (SUA), citat de mai multe medii de informare, odată cu trecerea la ora de iarnă crește riscul de accidente rutiere, atît în noaptea dintre sîmbătă și duminică, cît și în perioada următoare.
"În noaptea evenimentului, riscul de accidente rutiere crește cu aproximativ 7% față de perioada anterioară, iar dimineața, riscul este chiar mai ridicat cu 14%. Totodată, pot avea loc tulburări de somn, pentru că organismului îi este dificil să se acomodeze cu schimbarea și se adaptează treptat la noul ritm de viață. Acest lucru ar putea duce la stări acute de oboseală, iar în această perioadă, simțurile nu vor fi la fel de ascuțite", potrivit surselor citate.
"Odată cu trecerea la ora de iarnă încep să aibă loc schimbări chiar și la nivel emoțional. Întunericul care se „năpustește" cu o oră mai devreme decît pînă acum ne face să ne simțim triști și obosiți și chiar să experimentăm stări de depresie. Scurtarea zilei și dereglarea ceasului biologic duc la o tulburare afectivă sezonieră", afirmă şi medicii.
În acelaşi timp, specialiştii susţin că "din fericire, această stare va trece, cel mai probabil, după prima săptămînă ulterioară schimbării orei, însă este bine să fim atenți la simptomele depresiei și să încercăm să le combatem imediat ce le conștientizăm, pentru a nu rămîne ancorați în această stare".
Iată care sînt simptomele care pot interveni atunci cînd se face trecerea la ora de iarnă: apetit crescut, lipsă de energie, nervozitate, stres.
"Nu este neapărat ca toată lumea să fie afectată de schimbarea orei. De cele mai dese ori "simt" evenimentul persoanele meteosensibile, cele cu maladii cronice ale sistemului nervos sau cardiovascular, care trebuie să nu se abată de la regimul prescris obişnuit de medic, să ia medicamentele indicate şi să aştepte o scurtă perioadă pînă cînd ceasul biologic se va adapta la cel de-afară", a specificat, la solicitarea MOLDPRES, Sofronie Cicală, medic de familie într-un Centru de sănătate din ţară.
Republica Moldova va opera trecerea la ora de iarnă, care este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU, concomitent cu statele-membre ale comunității europene. Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă are loc în 70 de țări din lume cu respectarea diferenței de fus orar.
Majoritatea ţărilor europene au institut acest sistem ca urmare a şocului petrolier din 1973-1974, din grija de a economisi energie. Obiectivul schimbării orei era în principal de a face să corespundă mai bine orele de activitate cu orele însorite pentru a limita utilizarea luminii artificiale.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1560
- Populația:
- 769 locuitori
Parcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Parcani datează din anul 1560.
Comentarii
(0)