|
Spitalul Clinic Republican va aplica o metodă nouă în tratamentul infecțiilor
Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga" din Chișinău este interesat de o nouă metodă de vindecare a bolnavilor cu patologii cauzate de tulpini microbiene multidrog rezistente. Este vorba despre fagoterapie – terapia cu bacteriofagi. Metoda a fost prezentată în cadrul unei conferințe de către microbiologul Universității din Hannover, Germania, Evghenii Rubalskii.
Reprezentantul serviciului de presă al spitalului, Marina Zibliuc, a declarat pentru IPN că noua metodă este pe cale de implementare. Microbiologul Evghenii Rubalskii va fi invitat mai des la Chișinău ca să instruiască medicii în cadrul a mai multe ateliere. Deocamdată nu se poate vorbi despre un termen anume de cînd va fi aplicată noua metodă. Pentru a o putea face este nevoie implicit de ajustări în legislație.
Directorul spitalului, Anatol Ciubotaru, citat într-un comunicat de presă al instituției, a declarat că în lumea contemporană rezistența la antibiotice a crescut considerabil, iar fagoterapia este acea metodă care ar ajuta la tratarea pacienților.
Bacteriofagii reprezintă viruși care pot distruge bacteriile și se pot utiliza pentru tratamentul bolilor infecțioase. Cultivați în laborator, aceștia pot fi folosiți în tratamentul patologiilor cauzate de tulpini microbiene cu rezistență sporită la toate antibioticele cunoscute de medicina modernă. Microorganismele au fost descoperite de către microbiologul Felix Hubert d'Herelle încă în 1917 și utilizate pe larg în medicină. Odată cu apariția penicilinei și a altor antibiotice, au fost date uitării.
Microbiologul Evghenii Rubalskii a spus că bacteriofagii sînt inofensivi atît pentru oameni, cît și pentru animale. Pentru pregătirea bacteriofagilor este nevoie de cîteva zile, pe când pentru a elabora un nou antibiotic – de cîteva decenii.
Șefa serviciului epidemiologic al Spitalului, Marcela Chilianu, a menționat că fagoterapia este o metodă veche, dar abia acum aceasta a început din nou să fie implementată pe larg în Georgia, Polonia, Rusia. În cadrul Spitalului Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga" există personal calificat, laborator microbiologic performant pentru a putea utiliza fagoterapia și în Moldova.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1529
- Populația:
- 1081 locuitori
Musaitu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Musaitu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Taraclia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 1081 de oameni. Satul Musaitu a fost menționat documentar în anul 1529.
Comentarii
(0)