26 mai 2018, 13:45 Sănătate views 10969
Medicii de familie vor putea să-şi deschidă cabinete private
26 mai 2018, 13:45 Sănătate views 10969

Medicii de familie vor putea să-şi deschidă cabinete private

Mai multă autonomie pentru medicii de familie. Doctorii vor putea să-şi deschidă cabinete pentru a oferi consultaţii pacienţilor, iar cheltuielile vor fi acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Asta propune Ministerul Sănătății, în speranța că îi va convinge pe tinerii specialiști să se angajeze la sate.

Prevederile se conţin într-un proiect de lege propus dezbaterilor publice. Potrivit documentului, doctorii care vor dori să aibă cabinetul lor vor trece un concurs.

Încăperea va fi pusă la dispoziţie de autoritățile locale, iar CNAM va acorda bani în funcţie de numărul de pacienţi.

Pentru fiecare bolnav înscris în listă se vor oferi lunar 450 de lei.

"Medicul va fi acela care va gestiona bugetul său și-l va redirecționa conform priorităților. Reieșind din eficiența și calitatea muncii realizate, va avea oportunitatea să-și aprecieze și valoarea salariului", a spus ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

În prezent este lipsă de 283 de medici de familie. La sate e problema cea mai mare.

La Centrul de Sănătate din comuna Bobeica, de exemplu, activează doi doctori care au în grijă cinci mii de pacienți din cinci localităţi.

"Ar fi mai bună accesibilitate față de medicina primară, ar fi mai accesibil consultul pacienților", a spus șeful Centrului de Sănătate Bobeica, Constantin Babuci.

Doctorii speră că reforma propusă va convinge tinerii specialişti să vină în sat, deşi un cabinet propriu înseamnă şi multe responsabilităţi.

"Fiecare medic trebuie să se deplaseze undeva, să încheie contracte individuale. Poate pentru tinerii care vin, mai entuziasmați, poate să fie o idee bună", a spus medicul de familie din Stolniceni, Maria Babuci.

În prezent, salariul medicilor de familie este de 4.500 de lei.

Tinerii care acceptă un loc de muncă la sate primesc de la stat o locuință și o indemnizație de 45.000 de lei care le este acordată în trei ani de zile.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

medic , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1078 locuitori

Egoreni este un sat şi comună din raionul Soroca. Egoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1078 de oameni. Satul Egoreni a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.