22 ianuarie 2018, 16:00 Sănătate views 14480
Micuţii internați la Spitalul Municipal de Boli Contagioase, nu au rujeolă
22 ianuarie 2018, 16:00 Sănătate views 14480

Micuţii internați la Spitalul Municipal de Boli Contagioase, nu au rujeolă

Doi micuţi dintr-o suburbie a Capitalei au fost internați la Spitalul Municipal de Boli Contagioase de copii cu suspecție de rujeolă. În urma mai multor analize de laborator, boala nu a fost confirmată.

Totuși, Moldova se află în centrul unui focar al acestei infecţii. În Ucraina, de la începutul anului, au fost înregistrate 1.300 de cazuri noi, iar în România, doar în ultima săptămînă - 86.

Cei doi copii care aveau simptome asemănătoare celor de rujeolă sunt doi frați din Tohatin. Șeful Direcției Sănătate a Capitalei, Mihai Moldovanu, a spus că în Moldova nu au fost înregistrate încă astfel de cazuri, pentru că vaccinarea împotriva acestei maladii este obligatorie.

"Vreau să aduc la cunoștință că în Republica Moldova, copiii sînt supuși vaccinării, avem un program de imunizare național care a fost îndeplinit în raport de peste 95 la sută, așa cum prevede programul național", a spus șeful Direcției Sănătatea Capitalei, Mihai Moldovanu.

Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune în popor, este o boală foarte contagioasă care adesea duce la complicații grave. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din o mie boala este fatală.

Vaccinul împotriva acesteia previne îmbolnăvirea. În acest context, primarul interimar, Silvia Radu, a cerut să fie lansată o campanie de promovare a vaccinării.

"Cred că este de obligația noastră să facem un apel public prin care să îndemnăm mamele să-și vaccineze copiii, mai ales de rujeolă, fiindcă este faptul că se denotă și sînt cazuri de deces, din cauza acestei boli, ne impune să promovăm această campanie de vaccinare a copiilor", a spus primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.

Ultima dată în țara noastră au fost înregistrate cazuri de rujeolă în 2011 și 2012, la copii veniți din alte țări.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

rujeolă , boala , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
147 locuitori

Țapoc este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 147 de oameni. Satul Țapoc a fost menționat documentar în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.