27 octombrie 2017, 12:10 Sănătate views 26578
Moldova trece la ora de iarnă
27 octombrie 2017, 12:10 Sănătate views 26578

Moldova trece la ora de iarnă

În noaptea de 28 spre 29 octombrie 2017, se trece la ora de iarnă, ora 04:00 devine ora 03:00, iar ziua de 29 octombrie 2017 devine cea mai lungă din an. În loc de 24 de ore... te vei putea bucura de 25 și de mai multă lumină naturală! Pe lângă beneficiile pe care le oferă schimbarea, mai multe ore de somn, o zi mai lungă și lumina naturală pentru o mai mare parte a zilei, trecerea la ora de iarnă poate influența și starea de sănătate.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Persoanele care suferă de probleme cardiace sau se luptă cu depresia sînt mai expuse riscului de atac de cord, schimbări bruște de dispoziție și chiar suicid. În plus, potrivit lui Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale, pentru că schimbarea orei presupune reglarea ceasului biologic, în multe cazuri pot apărea dereglări hormonale, senzația de oboseală și diverse tulburări comportamentale.

Alte posibile stări neplăcute cauzate de schimbarea orei pot presupune irascibilitate, stres accentuat, insomnie și lipsa energiei. În mod normal, toate ar trebui să fie trecătoare. Dacă persistă mai mult de o săptămînă, e indicată vizita la medic.

Schimbarea orei, indiferent că se trece de la ora de vară la ora de iarnă sau invers, schimbă ritmul de zi cu zi și afectează sănătatea fizică și psihică a fiecăruia, într-o mai mare sau mică măsură, timp de aproximativ două săptămîni, cît durează adaptarea organismului la schimbare.

Pentru a te adapta mai ușor și a trece cu bine peste schimbare, încearcă să ai un program cît mai organizat, să îți respecți orele de somn ca și pînă acum, să ai o alimentație corectă și să faci exerciții fizice ușoare, pentru a-ți păstra un tonus bun, „motorul" unei bune stări psihice. Primește schimbările cu bucurie!

Sursa: timpul.md

Cuvinte cheie:

Moldova , ora de iarna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
338 locuitori

Ceapaevca este un sat din cadrul comunei Şalvirii Vechi, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Drochia și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 338 de oameni. Satul Ceapaevca a fost menționat documentar în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.