20 septembrie 2017, 14:46 Sănătate views 5351
Studenții de la medicină vor învăța elevii să acorde primul ajutor (Foto)
20 septembrie 2017, 14:46 Sănătate views 5351

Studenții de la medicină vor învăța elevii să acorde primul ajutor (Foto)

Liceenii din Chișinău, Ialoveni și Strășeni vor avea oportunitatea să învețe în această toamnă cum să acorde corect primul ajutor. Ei vor fi ghidați de studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu".

Instruirile vor avea loc în perioada octombrie – noiembrie 2017 și se vor desfășura în incinta mai multor licee participante în proiect. Echipe de cîte 4 voluntari de la Universitatea de Medicină vor organiza seminare practice, în grupuri a cîte 20 de persoane.

Organizatorii au povestit pentru #diez că un seminar practic va dura două ore, timp în care elevii vor fi instruiți despre principiile teoretice de acordare a ajutorului medical de urgență, urmat de efectuarea deprinderilor practice de resuscitare cardio-pulmonară pe manechine.

Deoarece este prima activitate în cadrul acestui proiect, studenții au ales să înceapă de la locații mai ușor de accesat pentru ei. Astfel, instruirile vor avea loc pentru început în liceele din Chișinău, Ialoveni și Strășeni. La etapele următoare, aceștia spun că vor acoperi și alte regiuni ale țării.

„Conform statisticilor, anual la noi în țară decedează aproximativ 7 000 de persoane din cauza stopului cardio-respirator, iar jumătate din aceste persoane ar putea fi salvate dacă li s-ar acorda ajutor medical de urgență în primele minute de la incident. În același timp, nivelul de cunoștințe despre acordarea ajutorului medical de urgență este foarte scăzut, în special în rîndul tinerilor. Motivația noastră este să știm că prin instruirea celor 1500 de elevi în acordarea ajutorului medical de urgență, am putea contribui la salvarea unor vieți", este de părere Vasile Blajă, student la medicină și unul din inițiatorii proiectului.

Proiectul este implementat de Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova – o organizație nonguvernamentală care are ca membri studenți și rezidenți ai Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu". Unul din scopurile organizației este promovarea modului sănătos de viață.

Proiectul este implementat în cadrul Programului de Granturi Mici: „Cetățenii Acționează", derulat de FHI360 (Family Health International) și finanțat de USAID. Partenerii proiectului sînt Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală și Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

sanatate , medic , elevi , studenţi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1147 locuitori

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos,  Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.