08 septembrie 2017, 15:30 Sănătate views 6089
15 la sută din bolnavii de alcoolism din Moldova sînt femei
08 septembrie 2017, 15:30 Sănătate views 6089

15 la sută din bolnavii de alcoolism din Moldova sînt femei

În ultimii ani, femeile constituie circa 15-17% din numărul bolnavilor de alcoolism, majoritatea dintre acestea sînt de la sate şi au vîrstă reproductivă, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Potrivit sursei citate, peste 30 la sută din femeile care suferă de alcoolism nu conștientizează pericolul şi daunele pe care le poate provoca fătului consumul de alcool în timpul sarcinii. Din acest motiv, MSMPS a lansat astăzi o amplă campanie de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în sarcină cu genericul „Sînt prea mic ca să beau". Evenimentul vine să marcheze Ziua Internațională cu același generic.

Campania „Sînt prea mic ca să beau" se desfăşoară al treilea an consecutiv. În această zi, la nivel național sunt desfășurate mai multe activități care au drept scop de a comunica, a informa, a sensibiliza şi a spori gradul de conştientizare a femeilor de vârstă reproductivă privind riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii și alăptării.

Conform specialiştilor din sănătate, consumul de alcool în timpul sarcinii are consecințe grave asupra fătului, pot fi afectate creșterea și dezvoltarea oaselor copilului, a organelor interne, și în special a creierului. De asemenea, medicii avertizează că alcoolul în sarcină constituie o cauză importantă de retard mental la copii, care odată apărut, este ireversibil. Pe măsura creşterii, aceşti copii pot dezvolta depresii, sunt în imposibilitatea de a trăi în mod independent, au probleme cu ocuparea forței de muncă, dificultăți la școală, probleme cu legea, comportament sexual inadecvat, pot face abuz de droguri sau alcool.

Medicii susţin că femeile sînt mai vulnerabile în fața alcoolului decât bărbații, alcoolismul la femeii fiind aproape de neînvins cu tratament medicamentos. Totodată, creierul femeilor alcoolice degradează de două ori mai repede.

Conform datelor OMS, Republica Moldova este una dintre ţările cu cel mai înalt nivel de consum de alcool pe plan internaţional, cu 16,8 litri alcool anual pentru fiecare locuitor.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

sanatate , femei , alcool

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
1300 locuitori

Frunză este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Uiutnoe, Frunză, Andriaşevca Nouă, Andriaşevca Veche, Novosaviţcaia, Novocotovsc, Prioziornoe. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Frunză alcătuia 1300 de oameni în anul 2006. Satul Frunză a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.