28 iulie 2023, 16:30 Sănătate views 8741
Tratamente naturale calmante împotriva arsurilor solare
28 iulie 2023, 16:30 Sănătate views 8741

Tratamente naturale calmante împotriva arsurilor solare

Ai uitat să te ungi cu cremă de protecție a pielii și ai adormit la soare. Vestea proastă este ca suferi cu siguranță de arsuri solare, ai dureri si pielea rosie. Vestea bună este că durerea nu va dura pentru totdeauna.

Arsurile solare sînt leziuni ale pielii cauzate de lumina ultravioleta (UV) de la soare.

Simptomele arsurilor solare apar în cîteva ore după expunerea la soare. Cu toate acestea, efectele totale ale leziunilor cutanate pot dura 24 de ore pentru a apărea. Daunele pe termen lung, sînt riscul crescut de apariție a cancerului de piele.

Principalul factor de risc pentru arsurile solare, îmbătrînirea prematură a pielii, deteriorarea pielii și cancerul de piele este expunerea la lumina UV de la soare.

Mai mult de 90% din cancerele de piele sînt cauzate de expunerea excesivă la soare. Riscul de afectare a pielii și a cancerului de piele este mai mare la persoanele cu piele mai deschisă la culoare. Cu toate acestea, persoanele care au pielea întunecată trebuie să se protejeze de soare pentru a reduce expunerea la razele UV nocive și pentru a preveni deteriorarea pielii.

Anumite medicamente (de exemplu, antibiotice, antidepresive, medicamente pentru acnee) pot crește sensibilitatea la soare. Pacienții trebuie să vorbească cu un medic despre medicamentele care pot face pielea mai sensibilă.

Expunerea la lumina soarelui are beneficii pentru sănătate, cum ar fi stimularea producției de vitamina D de către organism (acest lucru ajută la absorbția de calciu și fosfor, esențiale pentru oasele sănătoase).

De asemenea, există dovezi că expunerea la lumina soarelui îmbunătățește bunăstarea mintală și poate fi legată de reducerea riscului de apariție a sclerozei multiple.

Cu toate acestea, efectele dăunătoare ale expunerii excesive la lumina soarelui sînt grave. Pe termen scurt, există riscul de arsuri, care pot fi dureroase. Pe termen lung, există un risc crescut de apariție a cancerului de piele, care poate fi fatal.

Tratamente naturale calmante împotriva arsurilor solare. Moduri de a reduce roșeața și durerile

Prima precauție la plajă ar trebui să fie protejarea pielii. Cînd este prea tîrziu pentru a mai lua o asemenea măsură, trebuie să interveniți rapid. Din fericire, în acest domeniu abundă remediile naturale de urgentă. Dacă arsurile solare sînt profunde, mai bine consultați un medic.

Cataplasme cu rosii. Aplicați timp de 20 de minute cîteva felii de tomate pe arsură. Durerea va dispărea imediat, iar băşicile sînt impiedicate să apară.

Comprese cu smîntînă. Amestecați un sfert de litru de smîntînă cu un litru de apă şi adăugați cîteva cuburi de gheață. Aplicați o compresă cu acest remediu timp de 15 minute pe pielea afectată şi reînnoiți operațiunea o dată la două ore. Smîntîna are un efect calmant asupra pielii, fiind şi este un bun hidratant natural.

Suc de lămîie. Amestecați sucul de la trei lămîi cu o jumătate de litru de apă rece, apoi aplicati-l pe pielea vătămată.

Cataplasme cu iaurt. Badijonați arsura cu un strat gros de iaurt şi lăsati-l timp de un sfert de oră să acționeze, apoi spălați-vă cu apă rece utilizînd un săpun gras, care nu deshidratează pielea. Ştergeți-vă delicat cu un prosop, prin tamponare.

Sursa: www.antenasatelor.ro

Cuvinte cheie:

sanatate , tratament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
156 locuitori

Gura-Oituz este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Sîngerei și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 156 de oameni. Satul Gura-Oituz a fost înființat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.