|
În 2016, numărul cazurilor noi de tumori maligne la copii a crescut
În Republica Moldova, la 100 de mii de copii în vârstă de 0-17 ani revin în medie 13,5 cazuri noi, comparativ cu 8,8 cazuri în anul 2012. Medicii Institutului Oncologic din Chișinău confirmă că în ultimii ani numărul copiilor cu tumori maligne aflaţi la evidența instituției a crescut.
„Cancerul a întinerit", susțin medicii oncologi. Copiii ajung mai des la Institutul Oncologic. Acest lucru se întâmplă și pentru că medicii de familie trimit mai frecvent copiii cu suspiciune la procese maligne la consultația medicilor onco-pediatri, ţinând cont de faptul că numărul bolnavilor de cancer creşte anual, iar responsabilitatea şi frica îmbolnăvirii a devenit mai mare. Și populația frecvent se adresează de sine stătător la consultația medicilor specialiști din cadrul Institutului Oncologic, se menționează într-un răspuns al instituției medicale la o solicitare a Agenției de presă IPN.
Specialiștii precizează că datorită tratamentelor moderne actuale rata supraviețuirii copiilor cu tumori maligne a crescut. S-a mărit și numărul copiilor aflaţi la evidenţă. Rezultatele tratamentului aplicat pentru tumorile maligne la copii sunt direct proporționale cu gradul de avansare a procesului tumoral, din acest motiv diagnosticarea precoce a bolii duce la creșterea supraviețuirii. Cu cât mai precoce va fi suspectat şi diagnosticat procesul tumoral, cu atât tratamentul specific va fi mai eficace.
Medicii susțin că un factor important în aparența tumorilor maligne este caracterul ereditar, din acest motiv trebuie de acordată o atenție deosebită acestor familii.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică pentru anul 2016, în structura incidenței prin tumori maligne în cazul copiilor prevalează țesutul limfoid, hematopoietic şi înrudite ale acestuia – 52,2%, creier şi alte părți ale sistemului nervos central – 16,3%, rinichi și bazinetul renal – 10,9% etc. Incidența prin tumori maligne este mai mare la fete (14,8 cazuri la 100 mii fete, comparativ cu 12,3 cazuri la 100 mii băieți) și la copiii cu vârsta de 5-14 ani.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 0 locuitori
Armanca este o localitate dispărută din raionul Rîșcani. Aflată anterior în componența satului Vasileuți, amplasată la o distanță de 7 km de orașul Rîșcani și la 176 km de Chișinău. Satul a fost întemeiat la mijlocul secolului XX.
Comentarii
(0)