|
Chirurgii moldoveni datorită cărora pacienții se bucură de viață
Sînt profesionişti apreciaţi în întreaga lume, iar datorită lor medicina operatorie evoluează în ţara noastră, în fiecare an. Descoperă noi metode de tratament chirurgical şi fac intervenţii sofisticate, care oferă pacienţilor şansa de a trăi.
Pentru rezultatele remarcabile au fost chemaţi în clinci prestigioase din străinătate, unde există condiţii de muncă moderne şi o remunerare pe potrivă. Au ales însă să rămână în ţară şi să contribuie la dezvoltarea chirurgiei.
Vorbim despre Grigore Zapuhlîh, Ion Popovici, Adrian Hotineanu, Aurel Bodiu, Liviu Maniuc şi Anatol Ciubotaru, chirurgi profesionişti care şi pe parcursul anului 2016 au efectuat operaţii revoluţionare.
Datorită lor, mai mulţi moldoveni sînt sănătoşi şi se bucură de viaţă.
Una dintre intervenţiile sofisticate a fost efectuată la Spitalul Clinic Republican la sfârşitul lunii februarie. Medicii au fost puşi în faţa unui caz extrem de complicat care nu putea fi amânat. Pacientul era un nou-născut cu o malformaţie cardiacă rară, care îi putea curma viaţa în orice moment.
"A venit medicul şi mi-a spus că nu are veşti bune pentru mine. Presupuneau că bebeluşul are o malformaţie congenitală. Dacă am reuşit să trecem prin atâtea, atunci sperăm că totul va fi bine şi copilul nostru va fi sănătos", a spus mama bebeluşului, Olga Graguşan.
Medicii au suspectat imediat malformaţia cardiacă şi au transportat nou-născutul la Spitalul Clinic Republican. Operarea unui copil de doar câteva zile, care suferea de o patologie cardiacă gravă, era însă o misiune riscantă. De asemenea, el nu putea fi transferat în clinicile specializate de peste hotare, din cauza stării precare de sănătate.
În aceste condiţii, chirurgul Liviu Maniuc a solicitat ajutorul colegilor de la Institutul Inimii din oraşul Kiev, Ucraina, care au experienţă în tratarea anomaliilor complicate la nou-născuţi. O echipă de specialişti s-a deplasat imediat la Chişinău şi l-a operat pe bebeluş.
"Colegii de aici ne-au solicitat ajutorul, pentru a demara un program de salvare a acestor copii, ca să nu fie necesar să-i transporte în altă ţară. Această patologie este una gravă şi nu în toate cazurile este posibil de a transporta pacientul în alt oraş sau, cu atât mai mult, în altă ţară", a spus chirurgul de la Institutul Inimii din Kiev, Irina Aksenova.
Chirurgii din ţara noastră vor beneficia de asistenţa colegilor din Kiev şi în alte cazuri complicate.
"Este una dintre cele mai grave patologii, care necesită experienţă şi o dotare tehnică. Specialiştii au venit şi cu instrumente speciale, cu materiale speciale, pe care, în prezent, nu le avem. Ne-au împărtăşit experienţa lor şi ne-au spus de ce avem nevoie", a spus cardiochirurgul Liviu Maniuc.
Anual, în ţara noastră se nasc aproximativ 600 de copii cu malformaţii cardiace. Costurile intervenţiilor sunt acoperite de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.
Două luni mai tîrziu, medici de la Institutul Mamei şi Copilului şi Spitalul Clinic Republican au reuşit să realizeze în premieră o intervenţie care a salvat viaţa unei femei şi bebeluşului său. Pacienta era gravidă şi suferea de sindromul Eisenmenger, o patologie congenitală cardiacă gravă. Din cauza maladiei, femeia risca să moară în timpul sarcinii sau naşterii.
Pentru a-i salva viaţa, a fost nevoie de 28 de medici – chirurgi, anestezişti, ginecologi și neonatologi. Din echipa medicală au făcut parte şi specialişti din Germania, care s-au confruntat anterior cu asemenea cazuri complicate.
Femeia avea nevoie de transplant de inimă şi plămâni, tocmai de aceea doctorii au avertizat-o să evite o sarcină. Ea însă a ignorat aceste avertismente, conştientă că riscă să moară, deoarece îşi dorea mult un copil. Starea ei de sănătate s-a agravat brusc în cea de-a 32-a săptămână de sarcină.
Operaţia a fost efectuată la Spitalul Clinic Republican, de către şase echipe de medici. Pe parcursul intervenţiei au apărut mai multe complicaţii. Toate problemele au fost însă depăşite datorită profesionalismului medicilor şi echipamentului performant de la Spitalul Clinic Republican.
O intervenție chirurgicală complicată a fost realizată la Spitalul Republican, de un grup de medici din Rusia, Germania și Moldova. Doctorii au implantat un dispozitiv în coloana vertebrală a unui copil de nouă ani. Pacientul suferea de paralizie cerebrală, boală care îi afecta dezvoltarea coloanei vertebrale. Intervenţia este efectuată în cazul adulţilor şi copiilor mai mari de 12 ani. În acest caz, medicii au fost nevoiţi să facă o excepţie.
"Este un dispozitiv care-i permite copilului să crească și nu-i afectează înălțimea. Când va crește mare, iar coloana vertebrală se va îndrepta, vom efectua operația finală", a spus chirurgul-vertebrolog, Alexandr Laka.
Intervenția a fost efectuată la Spitalul Clinic Republican, unde există sală dotată cu echipamentele necesare.
"Este unica sală din Republica Moldova unde a fost posibilă această operaţie. Colegilor le-a plăcut foarte mult condiţiile de aici. O sală de operație contemporană și o intervenție chirurgicală pe măsură", a spus neurochirurgul Aurel Bodiu.
Băiatul a rămas sub supravegherea medicilor timp de câteva luni. Intervenţia a costat până la 50.000 de euro, iar toate cheltuielile au fost acoperite de o organizaţie de caritate.
Performanţe medicale au fost obţinute şi de către specialiştii Institutului de Neurologie şi Neurochirugie. O echipă de medici, condusă de doctorul habilitat în ştiinţe medicale, Grigore Zapuhlâh, a înlăturat o hernie de disc, în regiunea cervicală, în baza unei tehnologii medicale moderne. Intervenţia a durat doar zece minute, iar pacientul a fost externat peste jumătate de oră. Acesta s-a recuperat în doar câteva săptămâni.
"Vreau să vă zic că asta e ceva nou pentru noi pacienții. Operaţia a avut success, nu a trebuit să rămân în spital pentru recuperare. La moment mă simt destul de bine", a spus pacientul Pavel Botnarev.
Procedura medicală a fost efectuată de către Grigore Zapuhlâh. Medicul a făcut inițial un stagiu de instruire la Verona, Italia.
"El este automatizat se introduce în acest ac ne mai atingând niciodată pacientul și apoi el acționează. Are o bestie electrică la capăt și materialul discal este aspirat în această porțiune a aparatului. Se lucrează la nivelul cervical pe parcursul a opt minute și în loc de incizie traumatizare, lucru cu mâna se face foarte simplu fiind și benefic pentru pacient", a spus doctorul habilitat în medicină,
Anterior, operaţia se efectua prin metode tradiţionale și dura în jur de două ore. Pacientul era externat peste 7 zile, iar recuperarea dura şase luni. Costul intervenţiei moderne este acoperit de polița de asigurare medicală. Anual, aproximativ 200 de moldoveni sunt operați în regiunea cervicală, Grigore Zapuhlâh.
Tratamentul minim-invaziv al bolilor cardiace la copii a fost aplicat în premieră şi în ţara noastră, în anul 2016. Procedura constă în înlăturarea defectului inimii, cu ajutorul unui cateter şi a dispozitivelor medicale specifice. Intervenţia înlocuieşte operaţia pe cord deschis, care provoacă dureri post-intervenţionale şi complicaţii.
28 de copii cu malformaţii cardiace au fost trataţi cu ajutorul acestei metode moderne. Medicii moldoveni au fost asistaţi de Petru Liuba, un cunoscut cardiolog-pediatru din Suedia.
Doctorii implantează în inimă un dispozitiv special, numit "umbreluţă" cu ajutorul unui cateter. În asemenea mod, este înlăturat defectul care perturbă buna funcţionare a inimii.
"Esenţa procedurii constă într-aceea că printr-o arteră sau printr-o venă magistrală se ajunge până la nivelul inimii unde pot fi făcute minim invaziv, cu ajutorul unor dispozitive foarte speciale pot fi făcute anumite manopere şi înlăturate, lichidate aceste defecte", a spus medicul cardiolog, Ion Popovici.
Andrei este unul dintre pacienţii care au beneficiat de tratament.
"La început îmi era greu să respir, iar spre final a apărut aşa o uşurare, o senzaţie de nedescris. Sunt bătăi de inimă dinamice şi echilibrate, nu aşa cum erau de obicei, când bătea, bătea şi la un moment dat se oprea şi apoi iar începea", a spus pacientul Andrei Ţebuleschii.
Intervenţiile pe cord au fost realizate de către cardiologul din Suedia, Petru Liuba.
"Dacă noi comparăm cu partea chirurgicală, cu deschiderea, stenotomia şi aşa mai departe, unde pacienţii trebuie să rămână în spital, cel puţin o săptămână, normal că tratamentul endovascular, adică prin piele este unul fenomenal, formidabil", a spus medicul cardiolog, Petru Liuba.
Părinţii pacienţilor au achitat doar pentru dispozitivele medicale utilizate, adică între 2.500 şi 4.500 de euro. Intervenţia costă însă, în medie, 20.000 de euro.
O altă premieră medicală a fost realizată la mijlocul lunii octombrie, la Spitalul Clinic Republican. Medicii au înlăturat o porțiune a ficatului cu tumoare, care invada o venă. Aceasta a fost înlocuită cu o proteză venoasă. Anterior, bolnavii cu un asemenea diagnostic nu puteau fi salvaţi.
"Mă durea permanent burta. Am făcut diferite analize, dar nimeni nu putea stabili ce am. Când am venit la acest spital, medicii mi-au stabilit diagnosticul. Ei au riscat, dar au făcut o minune", a spus pacienta Ludmila Morari.
În timpul intervenției chirurgicale au fost folosite tehnici de transplant a ficatului.
"Tumoare de ficat, segmentul unu, care practic îmbrăca cea mai mare venă mai jos de diafragma și care se varsă direct în inimă. Erau picioarele umflate, sângele nu vinea la inimă, la un moment dat vena urma să se astupe și atunci pacientul încet-încet deceda", a spus chirurgul Adrian Hotineanu.
Tot în 2016, în ţara noastră au fost aplicate în premieră tehnici moderne de tratament a aritmiei cardiace, o anomalie care perturbă ritmul inimii. Intervenţiile au loc la Institutul de Cardiologie, unde au fost create condiţii adecvate pentru diagnosticul şi tratamentul maladiei.
Datorită echipamentului performant, medicii reușesc să înlăture defectul care împiedică buna funcţionare a cordului.
"Operaţia constă în introducerea unor cabluri fine, de 2-4 mm, care colectează semnalele electrice din interiorul inimii. Depistăm cauza şi ţesutul cardiac afectat", a spus doctorul aritmolog, Valentin Răcilă.
Ţesutul care perturbă ritmul inimii este ulterior distrus cu ajutorul undelor de radiofrecvență. Acestea sunt transmise prin intermediul cateterelor, implantate la nivelul cordului. Pentru a face astfel de intervenţii, medicii din ţara noastră au făcut stagii în Cehia.
"Trebuie să înțelegi, este destul de complicat să faci tăieturile corect, trebuie să fii îndemânatic, să pui cateterele în inimă, așa că procedurile sînt foarte dificile", a spus cardiologul din Cehia, Frantisek Lehar.
Până în prezent, aritmiile cardiace erau tratate doar cu medicamente, care atenuau contracțiile anormale ale inimii, însă nu vindecau boala. Ca urmare, 20 la sută dintre cardiaci mureau din cauza modificării ritmului normal al inimii.
"Cu aritmia am fost grupată chiar, am fost la grupa a III, apoi la grupa a II. Nici nu îmi vine a crede că eu azi pot să vorbesc, să mănînc ", a spus pacienta Efimia Rău.
Tratamentul modern al aritmiei cardiace costă până la 100.000 de lei și este gratuit pentru persoanele asigurate medical.
Potrivit Centrului Naţional de Management în Sănătate, în spitalele din ţară sunt efectuate peste 174.000 de intervenţii chirurgicale, în fiecare an.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 29 locuitori
Iachimeni este un sat din raionul Edineţ, în componenţa comunei Constantinovca. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 în satul Iachimeni trăiau 29 de locuitori. Localitatea se află la o distanţă de 22 km de oraşul Edineţ și la 224 km de oraşul Chișinău. Satul Iachimeni a fost întemeiat la începutul secolului XX.
Comentarii
(0)