|
În premieră în Moldova a fost efectuat un transplant de ficat
Se zbătea între viaţă şi moarte şi nu credea că mai are vreo şansă. Un bărbat din Ceadîr-Lunga diagnosticat cu hepatită toxică s-a născut pentru a doua oară, după ce, în premieră în Moldova, i-a fost efectuat un transplant de ficat. Operaţia a durat mai mult de 10 ore, iar donatorul a fost un alt pacient aflat în moarte cerebrală.
Acum o lună, bărbatul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Clinic Republican din Capitală. Pacientul, de 36 de ani, a primit un diagnostic necruţător - insuficiență hepatică acută. Spre deosebire de pacienţii diagnosticaţi cu ciroză, tânărul nu avea timp să aştepte un donator de ficat, pentru că starea lui se agrava tot mai mult. Însă minunea s-a produs mai repede decât se aștepta.
"Este foarte greu să trăieşti singur şi cu doi copii, având un salariu mic. Vreau să mulţumesc rudelor donatorului că au luat destul de rapid decizia de a dona organele. Să aibă parte ei de mult noroc", a spus pacientul.
Pacientul a fost deconectat de la respiraţia artificială, iar acum acesta se simte relativ bine:
"Am dureri mari dar cred că vor trece şi totul va fi bine. Vreau să le spun tuturor care se află în aceeaşi situaţia ca şi mine să nu îşi piardă speranţă, să aştepte şi totul va fi bine.
"Pentru prima dată am putut să salvăm un pacient de 36 de ani, cu o insuficienţă hepatică acută, adică din cauza unor procese toxice Pacientul nu avea nici o şansă dacă nu se transplanta în câteva zile.Pacientul este deja a noua zi în post operatorie. Pacientul se simte bine", a declarat Adrian Hotineanu, profesor universitar.
Medicii îndeamnă oamenii să accepte prelevarea de organe:
"Donatorul a fost o pacientă de 54 de ani. A suferit de un accident vascular. În timp de o oră şi jumătate deja am început operaţia de prelevare multiorgană. Îndemn în continuare ca populaţia să înţeleagă că există viaţă dincolo de moarte şi să fie acceptate prelevarea de organe".
Numărul pacienţilor care sunt în aşteptarea unei minuni creşte de la o zi la alta. Din 2013 până în prezent, în Moldova au fost efectuate 28 de transplanturi de ficat, dintre care 10 în acest an.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1768
- Populația:
- 10556 locuitori
Parcani este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 64 km de Chișinău. Populaţia satului Parcani alcătuia 10 556 de oameni în anul 2000. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1768.
Comentarii
(0)