19 decembrie 2016, 15:45 Sănătate views 6414
Vaccin gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin
19 decembrie 2016, 15:45 Sănătate views 6414

Vaccin gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin

Republica Moldova va primi, pentru doi ani, câte un lot gratuit de vaccinuri împotriva virusului papiloma uman (HPV), care va permite prevenirea cancerului de col uterin. Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) a acceptat cererea depusă în acest sens de Ministerul Sănătății. Astfel, aproximativ 15.000 de fetițe, cu vârsta de 10 ani, vor fi vaccinate gratuit împotriva virusului HPV, pe parcursul anilor 2017-2018.

Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de 6 luni. Vaccinarea protejează în mod sigur de infectarea cu virusul papiloma uman (HPV), responsabil de provocarea cancerului de col uterin, care este o problemă majoră de sănătate atât în țara noastră, cât și la nivel mondial.

Vaccinul dat este utilizat în 67 de țări, inclusiv 28 de state din regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Conform cererii înaintate la GAVI, deja în 2019-2025, statul va achiziționa acest vaccin la un preț redus, prin intermediul UNICEF.

Menționăm că aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de infecții cu tulpini ale virusului HPV. Acesta determină apariția negilor genitali și anomalii celulare la nivelul colului uterin. Virusul se poate transmite pe cale sexuală și afectează numai persoanele de sex feminin, bărbații fiind doar purtători. Această maladie nu prezintă inițial simptome caracteristice. Cel mai frecvent boala este depistată într-un stadiu avansat.

În anul 2015, în Republica Moldova au fost înregistrate 3.914 femei cu cancer de col uterin, fiind depistate 290 de cazuri noi. Anul trecut, 149 de femei au decedat din cauza acestei maladii.

Sursa: deschide.md

Cuvinte cheie:

vaccin , virus , cancer

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
638 locuitori

Haraba este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Haraba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 119 km de Chișinău. Populaţia satului Haraba alcătuia 638 de oameni în anul 2011. Satul Haraba a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.