26 mai 2016, 15:55 Sănătate views 7607
În sezonul gripal 2016-2017 vom renunța la unele preparate anti-virale
26 mai 2016, 15:55 Sănătate views 7607

În sezonul gripal 2016-2017 vom renunța la unele preparate anti-virale

Preparatele anti-virale pe bază de rimantadina nu mai sunt eficiente în profilaxia și tratamentul infecțiilor gripale. Pentru sezonul următor de gripă, epidemiologii recomandă preparatele farmaceutice de ultima generație, ce conțin substanțele active oseltamivir și zanamivir. Informația a fost furnizată agenției MedNews de către Constantin Spânu, vicedirector, şef al Centrului de Control al bolilor virale al Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP).

„Studiile din laboratoarele CNSP ale tulpinilor gripale din sezonul curent, efectuate prin testele de biologie moleculară, confirmate în proporție de 100% de laboratoarele Institutului de Microbiologie din Londra, demonstrează că tulpinile gripale care au circulat în timpul pandemiei din sezonul 2009-2010 și ulterior, în perioada anilor 2011 – 2015, nu mai sunt sensibile la rimantadină, adică la toate medicamentele antivirale ce conțin această substanță activă. Pentru profilaxia și tratamentul infecțiilor gripale, OMS recomandă utilizarea produselor medicamentoase ce conțin substanțele active oseltamivir și zanamivir, eficiente în combaterea tulpinilor gripale AH1N1, AH3N2 și B", a comunicat principalul virusolog al țării.

Informația despre eficiența produselor medicamentoase care sunt în uz a fost confirmată în cadrul sistemului unificat de cercetări moleculare al Institutului de Microbiologie din Londra care furnizează către OMS date validate în baza cercetărilor din 54 de state ale lumii, între care și Republica Moldova.

Potrivit studiilor autohtone de cercetare moleculară, confirmate pentru OMS, tulpinile gripale AH1N1, AH3N2 și B au dominant în circulația virusului pe teritoriul republicii în proporție de 96-99% din cazuri, în perioada sezoanelor gripale 2014 – 2015 și 2015 – 2016. Astfel tulpinile colectate de la noi din țară se încadrează în arborele filogenetic al virusului format din tulpinile care au parvenit din celelalte 53 de țări ale lumii și stau la baza recomandărilor OMS în producerea vaccinurilor anti-gripale pentru viitorul sezon gripal 2016-2017.

În viitorul sezon, epidemiologii se așteaptă că vor circula tulpini gripale similare celor din sezonul curent care se încheie în această săptămână. Sezonul gripal din acest an a început în săptămâna a 40-ea a anului trecut. Perioada de supraveghere a circulației virusului este monitorizată săptămânal în nouă puncte de santinelă a Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice pe parcursul întregului an.

 

Sursa: mednews.md

Cuvinte cheie:

medicamente , gripa , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
2537 locuitori

Cîrpeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cîrpeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cantemir și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2537 de oameni. Satul Cîrpeşti a fost menționat documentar în anul 1469.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.