11 martie 2016, 16:21 Sănătate views 7221
Statistici: Tot mai mulţi copii suferă de boli renale
11 martie 2016, 16:21 Sănătate views 7221

Statistici: Tot mai mulţi copii suferă de boli renale

În Republica Moldova circa 500 de persoane sunt dependente de dializă. Potrivit specialiştilor, insuficienţa renală cronică este cea mai grea şi periculoasă consecinţă a unor boli renale, inclusiv la copii. Astfel, în 2014, incidenţa totală prin bolile aparatului genito-urinar a constituit 202 cazuri la zece mii de locuitori. Datele au fost prezentate astăzi, în cadrul unui conferinţe de presă, organizate în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anual în cea de-a doua joi a lunii martie.

În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului scoate în evidență problema bolilor de rinichi la copii şi prevenţia acestora. Potrivit viceministrului Sănătății, Valentina Rotaru, bolile rinichilor apar la copii din cauza dezvoltării incorecte a acestui organ, a bolilor ereditare sau a infecţiilor şi patologiilor care le afectează buna funcţionare.

„Diagnosticarea precoce este foarte importantă pentru prevenirea insuficienței cronice renale. Există cazuri în care maladia renală este depistată în faza terminală la persoane în vârsta de 15 - 17 ani. La tratament prin hemodializă avem doi copii cu vârsta puțin peste 10 ani care s-au adresat la medic în faza terminală", a declarat viceminsitrul Sănatății, Valentina Rotaru, citată de Radio Moldova Actualități.

Potrivit ei, majoritatea bolilor renale pot fi prevenite dacă persoana adoptă un mod sănătos de viaţă.

Datele statistice la nivel mondial, valabile şi pentru Republica Moldova, arată că o persoană adultă din zece are boala cronică de rinichi, ceea ce înseamnă că în țara noastră numărul peroanelor afectate de această maladie ar fi de peste 350 mii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

rinichi , boala , sanatate , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1065 locuitori

Nucăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Nucăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1065 de oameni. Satul Nucăreni a fost menționat documentar în anul 1671 cu denumirea Îndărătnici.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.