|
Fertilizarea in vitro, un lux pentru Moldova
Fertilizarea în vitro, un lux pentru Republica Moldova! Chiar dacă de patru ani avem o lege privind sănătatea reproducerii, aceasta nu este funcțională, iar cuplurile infertile sunt nevoite să plătească peste 60 de mii de lei pentru proceduri, care ar trebuie să fie acoperite parțial de stat. Mai mult, în țara noastră nu sunt instituții publice care prestează asemenea servicii.
În 2012, la inițiativa unui grup de deputați, Parlamentul a adoptat Legea privind Sănătatea Reproducerii. Potrivit articolului 20 al legii, Compania Naţională de Asigurări în Medicină urma să finanţeze "o singură fertilizare în vitro, în baza poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, pentru cuplurile încadrate în câmpul muncii în Republica Moldova, cu un venit lunar mai mic de 50% din salariul mediu în sfera de activitate a asiguratului". Această prevedere ambiguă, însă, a blocat implementarea legii.
"Ținând cont că nu era identificat acoperirea financiară, deci pentru prestarea acestor servicii și doi, nu era posibil de identificat care ar fi MUSCA cuplurile care ar beneficia de acest servicu, ținând cont de deficiența de interpretare a articolului 20 din lege, nu a fost posibil de pus în aplicare", a declarat Rodica Scutelnic, șef direcție Ministerul Sănătății.
Mai mult, Centru Naţional de Sănătate a Reproducerii, singura instituție publică ce presta astfel de servicii și-a sistat activitatea chiar din 2012.
"La acea etapă, monopolul apraținea statului. Din 2012 în mai, probabil, deja procedura respectivă nu se mai efectuează în cadrul centrului nostru, specialiștii care erau implicați au plecat în sectorul privat. Deci echipamentul acela care era, era destul de vechi și nu a mai fost completat cu echipament nou, nu am mai beneficiat", susține Victoria Ciubotaru, șef serviciu de monitorizare şi evaluare, Centrul Sănătatea Reproducerii şi Genetică medicală, Institutul Mamei și Copilului.
În plus, în 2015 s-a încheiat și Programul Național de Reproducere, potrivit specialiștilor, fără rezultate pozitive.
"Avem un program național de repreducere care nici măcar nu a prevăzut dezvoltarea unor astfel de servicii în sistemul public de fertilizare în vitro, iar ca urmare a acestui program în 2015, constatăm că sectorul public, în general nu prestează astefel de servicii și toate serviciile sunt prestate în exclusivitate, deci avem monopolul sectorului privat", a menționat Oxana Domenti, președintele Comisiei Protecție socială, sănătate.
Astfel, de patru ani, fertilizarea în vitro se poate face doar la instituții private. În prezent, în Moldova sunt patru centre care prestează astfel de servicii, iar costul unei proceduri se ridică la peste 65 de mii de lei, inclusiv prețul medicamentelor. Un preț destul de costisitor pentru majoritatea cuplurilor care au nevoie de astfel de proceduri.
"Eu aici în Parlament vă găsesc zece tinere care merg pe la aceste centre, care îmi spun cu lacrimi în ochi că lucrează pentru aceste proceduri. În cazul în care niște investigații de laborator, statutul hormonal, statutul imunologic sunt acoperite de poliță, de ce nu i se dau aceste trimiteri și atunci costul ar fi mult mai mic și ar fi real de acoperit de un program de stat?", a adăugat Valentina Stratan, vicepreședintele comisiei.
În aceste condiții, membrii Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie au solicitat Ministerului Sănătății, dar și CNAM-ului să intervină cu modificări legislative și strategii care ar soluționa problema.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, în 2015 în Moldova au fost efectuate 850 de proceduri de fertilizare în vitro.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1769
- Populația:
- 2240 locuitori
Podoimița este un sat din cadrul comunei Podoima din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 144 km de Chișinău. Populaţia satului Podoimița alcătuia 2 240 oameni în anul 2000. Satul Podoimița a fost menționat documentar în anul 1769.
Comentarii
(0)