09 februarie 2016, 10:18 Sănătate views 8894
Moldovenii cu hepatita virală C au puţine şanse de supravieţuire
09 februarie 2016, 10:18 Sănătate views 8894

Moldovenii cu hepatita virală C au puţine şanse de supravieţuire

Moldovenii cu hepatita virală C au puţine şanse de supravieţuire. Chiar dacă topurile europene ne plasează pe primele locuri atunci când e vorba de incidenţa bolii, terapiile scumpe şi lipsa unor mecanisme clare de asigurare cu medicamente reprezintă o sentinţă dură pentru bolnavii săraci. Un impediment a fost şi lipsa unui Guvern funcţional, ceea ce a împiedicat negocierile cu furnizorii de medicamente revoluţionare din străinătate.

Hepatitele virale se depistează în laboratoarele spitalelor din ţară. Medicii şi asistentele medicale,examinează minuţios fiecare picătură de sânge colectată pentru analize. De cele mai multe ori, temerile se adeveresc, iar pacienţii sunt luaţi la evidenţă de către medici.

Unicul tratament antiviral existent la moment în ţara noastră este cel cu Interferon, finanţat din bugetul CNAM. Chiar dacă efectele adverse ale preparatului, la unii pacienţi sunt similare cu cele ale chimioterapiei, totuşi bolnavii nu au altă soluţie.

Chiar şi aşa, mai mulţi pacienţi ne-au spus că sunt nevoiţi să aştepte mai mult timp injecţiile salvatoare.

Unul dintre specialiști în acest domeniu, recomandat de Ministerul Sănătăţii, să ne vorbească despre mecanismul de selectare a pacienţilor care pot beneficia de tratament cu interferon, spune că numărul suferinzilor este mult prea mare în comparaţie cu bugetul destinat unor astfel de cheltuieli.

„Toţi bolnavii trebuie să beneficieze de tratament antiviral, numai că noi nu-i putem acoperi pe toţi. Eu cred că undeva peste o mie de pacienţi au beneficiat de tratament în 2-3 ani, nu mai mult. E foarte bine organizat aici, când le vine rândul le scrie scrisoare şi vin la tratament", susține Victor Pântea, medic infecționist la Spitalul „Toma Ciorbă".

Hepatitele virale, în special cele de tip C, încep a distruge ficatul din momentul în care virusul a apărut în organism. Dacă este descoperită târziu şi nu este tratată corespunzător, aceasta se poate transforma în ciroză. Cauzele apariţiei maladiei sunt contactul direct cu sângele infectat.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

hepatita , virus , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1853
Populația:
1317 locuitori

Cotihana este o localitate din cadrul oraşului Cahul, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia localităţii constituia 1317 locuitori. Satul Cotihana a fost menționat documentar în anul 1853.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.