19 noiembrie 2015, 16:18 Sănătate views 6293
Spitalele moldovenești riscă să rămînă fără bani pentru tratamente
19 noiembrie 2015, 16:18 Sănătate views 6293

Spitalele moldovenești riscă să rămînă fără bani pentru tratamente

Spitalele din ţară au acumulat datorii de peste jumătate de miliard de lei. Iar, pînă la sfîrşitul acestui an, mai multe instituţii medicale ar putea să nu mai aibă bani pentru tratament şi spitalizare.

Situaţia critică din sănătate a fost sesizată de Comisia parlamentară de profil, în urma unor audieri privind finanţarea acestui domeniu.

Conducerea Comisiei parlamentare pentru Sănătate a atenţionat Guvernul că datoriile Bugetului de Stat faţă de Fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală au ajuns la 516 milioane de lei.

Iar, Compania Naţională de Asigurări în Medicină nu-şi poate onora obligaţiile faţă de instituţiile medicale.

Şi asta pentru că instituţia datorează spitalelor peste 400 de milioane de lei.

Cea mai gravă situaţie se atestă, însă, în activitatea instituţiilor medicale. Acestea au datorii faţă de furnizorii de servicii în sumă de 583 de milioane de lei, în special pentru achiziţiile de medicamente.

Toate aceste informaţii au fost oferite, în cadrul audierilor, de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Discuţiile au avut loc cu uşile închise.

Membrii Comisiei Sănătate a Parlamentului susţin că este vorba despre un deficit de resurse financiare fără precedent.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Sănătate, Oxana Domenti, susţine că, în prezent, din lipsă de bani, internările programate sînt amînate.

"Este o situație fără precedent, în sistemul de sănătate, probabil din momentul implementării asigurii obligatorii de asistență medical cînd în sistem se constată un deficit de resurse financiare atît de mare", a declarat președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti.

Informaţia a fost confirmată de ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

"Am primit asigurări de la Ministerul Finanţelor că se face tot posibilul ca pînă la sfîrşitul anului această datorie să fie închisă. Ultimele cifre pe care le-am avut disponibile erau aproape 490 de milioane de lei, datorie pentru asiguraţii din contul Guvernului, care în mod normal se plătesc din bugetul de stat", a spus ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Ruxandra Glavan.

Şeful de la Finanţe strînge din umeri şi spune că deficitul bugetar va putea fi acoperit doar după învestirea unui nou Guvern.

"Sînt datorii la nivel de 400 de milioane de lei, la începutul lunii noiembrie. Din cauza că nu avem surse de finanţare la deficitul bugetului de stat. Trebuie să găsim resurse de a finanţa. Atît timp cît nu este Guvern, nu pot fi toate sursele prevăzute pentru a finanţa deficitul de stat", a spus ministrul în exerciţiu al Finanţei, Anatol Arapu.

Conducerea Comisiei parlamentare pentru Sănătate mai spune că, încă de la începutul anului, bugetul pentru sănătate a fost aprobat cu un deficit de 600 de milioane de lei.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

spital , bani , datorii , tratament

Comentarii

 (1)
  • #1 eqrwtqtwr Răspunde Citează selecţia
    вот пусть чиновники из минфина, минтруда, соц фонда , фонда мед страхования нац банка и др министерств и ведомств   вернут часть своих зарплат (17-20 тыс леев) и  тогда хватит денег и   на лечение,  и на погашение всех государственных долгов.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
745 locuitori

Etulia Nouă este un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 118 km de municipiul Comrat și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 745 de oameni. Satul Etulia Nouă a fost menționat documentar în anul 1890.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.