30 mai 2015, 10:20 Sănătate views 8779
Cercetătorii au descoperit o proteină care oferă protecție împotriva virusului Ebola
Foto: vk.com
30 mai 2015, 10:20 Sănătate views 8779

Cercetătorii au descoperit o proteină care oferă protecție împotriva virusului Ebola

Virusologii au descoperit o proteină care poate oferi protecție totală împotriva infecției cu Ebola, conform studiilor realizate pe șoareci de laborator, publicate marți în revista "mBio" a Societății Americane de Microbiologie, informează AFP.

Acest studiu, care oferă o mare speranță locuitorilor din zonele afectate, a permis identificarea unui tip de "blocare moleculară", care se află in interiorul celulelor imunitare, prevenind pătrunderea virusului în interiorul celulelor. Conform cercetătorilor, virusul nu poate infecta organismul fără să se atașeze la această proteină numită Niemann-Pick C1 (NPC1).

Rezultatele obținute pe șoarecii de laborator modificați genetic pentru a bloca producerea de proteine NPC1 au indicat că aceștia s-au dovedit "complet rezistenți" la Ebola în timp ce aceia care nu au fost modificați genetic au fost cu toții infectați, a indicat Kartik Chandran, autor al studiului și profesor de microbiologie și imunologie la facultatea de medicină Yeshiva din New York.

Studiul pe animale a vizat confirmarea faptului că proteina NPC1 joacă un rol cheie în infecția cu Ebola. Culturile de țesuturi realizate în laborator au permis observarea faptului că virusul se servește de proteina NPC1 pentru a intra în citoplasma celulară, adică în regiunea dintre nucleul celulei și membrana care o protejează de exterior.

Oamenii de știință au mai remarcat că această proteină este importantă și pentru transportarea colesterolului în celule. Persoanele care, din cauza unui defect genetic, nu produc această proteină suferă de o tulburare neurodegenerativă fatală numită boala Niemann-Pick. Celulele lor sunt obstrucționate de o acumulare de colesterol.

"În mod ideal, viitoarele studii care vor fi efectuate pe oameni plecând de la rezultatul cercetărilor pe șoareci vor duce la dezvoltarea de medicamente antivirale care pot ținti în mod eficient proteina NPC1", susține Kartik Chandran. El consideră că aceasta ar putea preveni infecția cu Ebola, dar și cu alți filoviruși, cum este 'Marburg', foarte patogeni și care, de asemenea, au nevoie de NPC1 pentru a se multiplica.

Sursa: www.agerpres.ro

Cuvinte cheie:

Ebola , protejare , boala , om , stiinta , investigare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1452
Populația:
1507 locuitori

Soltăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Soltăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Nisporeni și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1507 oameni. Satul Soltăneşti a fost menționat documentar în anul 1452.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.