|
730 de mii de dolari pentru sporirea performanţei sistemului de sănătate
Performanţele instituţiilor spitaliceşti vor fi monitorizate în cadrul proiectului „Promovarea responsabilităţii sociale participative pentru un sistem de sănătate performant". Programul a fost lansat astăzi, 24 aprilie, de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), cu susţinerea financiară a Băncii Mondiale, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit directorului de programe al Centrului PAS, Viorel Soltan, responsabilii din cadrul proiectului vor analiza procesele din cadrul instituțiilor medicale și vor discuta cu pacienții ca ulterior sa facă o concluzie despre performanța instituției.
„Atunci când vorbim despre performanțe, este un lucru important să înțelegem ce înseamnă performanță, spre exemplu performanța spitalelor, ar însemna un lucru foarte simplu. Imaginați-vă o persoană care este internată în spital și plecă după ce a terminat cursul de tratament acasă, peste trei zile este internat înapoi în spital, cu același diagnostic, reiese că, instituția medicală nu și-a făcut lucrul bine, iată asta înseamnă performanță. Sunt spitale care au complicații mai puține, sunt spitale unde au complicații mai multe și atunci facem comparația dintre spitale, apoi aducem informația publicului larg ca cetățeanul să înțeleagă care spital nu are anumite complicații", a menționat Viorel Soltan.
Reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, Irina Guban, a precizat că în urma implementării proiectului se așteaptă fortificarea colaborării dintre societatea civila și instituțiile medicale pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate.
„Obiectivul programului este de a acorda sprijinul societății civile, însă și Guvernului, cu scopul promovării colaborării pentru soluționarea provocărilor și a problemelor legate de prestarea serviciilor și consolidarea performanțelor instituțiilor publice. Așteptăm un acord dublu, atât elaborarea propunerilor pentru monitorizarea performanțelor instituțiilor medicale, cât și mobilizarea cetățenilor și fortificarea dialogului între Ministerul Sănătății între Guvernul Republicii Moldova și pacienți", a menționat Irina Guban, reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova.
Proiectul va dura cinci ani, iar valoarea totală a acestuia este de 730 mii de dolari.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1809
- Populația:
- 162 locuitori
Andriașevca Veche este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Veche alcătuia 162 de oameni în anul 1998. Satul Andriașevca Veche a fost menționat documentar în anul 1809.
Comentarii
(0)