13 martie 2020, 02:00 Sănătate views 14075
Bunica avea dreptate: cele mai bune leacuri din cămară
13 martie 2020, 02:00 Sănătate views 14075

Bunica avea dreptate: cele mai bune leacuri din cămară

Ai auzit de ele din batrani si au capacitatea de a vindeca afectiunile si durerile cele mai frecvente, cu care ne confruntam cu totii la un moment dat. Transmise de la o generatie la alta, au capatat in timp o faima atat de mare, incat au devenit primul remediu la care ne gandim in caz de criza. Sa aruncam o privire asupra „leacurilor babesti" care chiar functioneaza si pe care trebuie sa recunosti ca le-ai folosit macar o data.

1. Supa de pui

Ce trateaza: raceala de sezon

Servita de secole copiilor bolnavi de guturai, supa de pui este mereu chemata la datorie in sezonul gripal. Si asta nu doar pentru ca reprezinta, in sine, o masa calda si hranitoare. Exista chiar voci care sustin ca supa ajuta la reducerea activitatii globulelor albe, responsabile de aparitia simptomelor respiratorii ale racelii.

2. Uleiul de cuisoare

Ce trateaza: durerile de masea

Uleiul de cuisoare este o excelenta sursa de eugenol, un analgezic natural cu proprietati antibacteriene, motiv pentru care se foloseste adesea in medicina traditionala ca remediu pentru durerile de dinti. Se administreaza de obicei combinat cu ¼ lingurita de ulei de masline, deoarece nediluat poate provoca arsuri, dureri sau leziuni tisulare ori ale nervilor. Amestecul se aplica pe zona dureroasa cu ajutorul unui tampon de vata.

3. Bicarbonatul de sodiu

Ce trateaza: tulburarile gastrice

Aliatul de incredere al gospodinelor, bicarbonatul de sodiu este totodata si principalul ingredient din majoritatea medicamentelor antiacide, ca de pilda Dicarbocalmul. El reuseste sa calmeze hiperaciditatea deoarece intra in reactie cu acizii gastrici, rezultand intr-un pH neutru al stomacului. Se administreaza dizolvand o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-o ceasca de apa.

4. Laptele integral

Ce trateaza: herpesul

Cauzate de virusul Herpes simplex, aceste vezicule inestetice nu pot fi vindecate, insa exista o serie de metode ingenioase de a grabi recuperarea tesutului afectat. Unul dintre cele mai populare este laptele integral (nedegresat). Acesta contine o substanta denumita monocaprin, ce reduce activitatea virusului, readucand epiderma la normal.

5. Mierea de albine

Ce trateaza: tusea si durerile in gat

Cu siguranta cel mai delicios medicament dintre toate, mierea este o alternativa fericita la siropurile antitusive, efectul sau terapeutic fiind demonstrat stiintific. Ea poate fi consumata ca atare sau ca ingredient al ceaiurilor Ayurvedice pe baza de ginseng si lamaie, fiind recomandata in special copiilor cu tuse nocturna.

6. Otetul

Ce trateaza: arsurile solare

Sigura cale de a evita pericolele si durerea produse de arsurile solare este sa purtam haine care sa acopere cat mai bine pielea si sa folosim din plin beneficiile unui spray sau unei lotiuni cu ecran solar. Daca nu putem scapa totusi de acest disconfort, exista mai multe metode de a racori pielea iritata din cauza expunerii indelungate la soare. Surprinzator sau nu, una dintre ele este otetul. Diluat ori folosit in stare pura, el se aplica pe piele cu ajutorul unui pulverizator, reducand senzatia de arsura. Zona afectata poate fi acoperita si peste noapte cu o compresa cu otet, asta daca nu te deranjeaza mirosul intepator.

7. Banda adeziva

Ce trateaza: verucile (negii)

Desi nu-i acordam prea mare importanta in viata de zi cu zi, puterea terapeutica a benzii adezive ne poate veni in ajutor in anumite situatii. Cel mai concludent exemplu este indepartarea verucilor. In mod obisnuit, negii au nevoie de 28 de zile pentru a se vindeca. Un studiu efectuat de specialistii americani arata insa ca banda adeziva este mai eficienta in rezolvarea problemei chiar decat crioterapia, ducand la vindecarea verucilor in 85% – spre deosebire de 60%, rezultatul obtinut cu tratamentul standard.

8. Oja

Ce trateaza: intepaturile de insecte

Data viitoare cand iti faci manichiura, asigura-te ca ai in arsenal si un lac incolor de unghii. Motivul nu este unul strict estetic: oja poate preveni iritatia care apare dupa intepaturile de insecte. Atunci cand se aplica pe piele, ea formeaza un strat protector si opreste senzatia de mancarime.

9. Pudra de talc

Ce trateaza: parul gras

Daca si tie iti da multa bataie de cap parul care se ingrasa repede, cu siguranta stii o multime de trucuri pentru a masca acest neajuns. Unul dintre ele este si pudra de talc. Simplu de folosit – se imprastie pe scalp cu ajutorul unui pieptene sau cu degetele – cam o lingurita este suficienta pentru a schimba aspectul parului tern si uleios.

10. Uleiul de masline

Ce trateaza: durerile de urechi

Multi parinti apeleaza la uleiul de masline ca remediu pentru durerile de urechi ale micutilor. Se crede ca uleiul cald calmeaza timpanul inflamat si alina disconfortul cauzat de blocarea trompelor lui Eustache.

Sursa: www.antena3.ro

Cuvinte cheie:

sanatate , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
2248 locuitori

Burlăceni este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Greceni și Burlăceni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 187 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2248 de oameni. Satul Burlăceni a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.