|
"Bourbon", un virus ucigaş. Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor (SUA) a descoperit un nou virus transmis de căpuşe
Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor din SUA (CDC) a anunţat, recent, descoperirea unui nou virus letal, numit "Bourbon", numele departamentului unde a decedat un pacient după numai 11 zile de la apariţia primelor simptome legate de acest virus. Noul virus este transmis de căpuşe. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost muşcat de mai multe ori de căpuşe, în timp ce efectua unele lucrări în grădina din jurul casei. Potrivit CDC, după câteva zile de la muşcături, pacientul prezenta febră, ameţeli, dureri de cap. Iniţial, medicul i-a prescris doxicilină, antibiotic destinat tratamentului mai multor tipuri de infecţii provocate de bacterii sau protozoare. Totuşi, starea pacientului s-a agravat. Virusul a afectat funcţia renală şi, treptat, pacientul nu a mai reuşit să respire normal. După opt zile, la capătul mai multor teste cu rezultat negativ pentru o serie de infecţii, cercetătorii de la CDC au stabilit, printr-o tehnologie moleculară avansată de detecţie (AMD), că era implicat un nou virus. Cercetătorii de la CDC cred că acest tip de virus, din familia thogotovirusuri, este transmis de căpuşe sau alte insecte, cum sunt ţânţării. De reţinut că este pentru prima dată când, în SUA, un thogotovirus provoacă o boală letală la om şi al optulea caz cunoscut de infecţie simptomatică. La ora actuală, este foarte important să se stabilească aria de răspândire a virusului Bourbon la căpuşe şi alte insecte, la animale sau oameni.
Se ştie că, la ora actuală, căpuşele sunt responsabile de numeroase boli infecţioase. Cea mai cunoscută este boala Lyme. Căpuşele pot să transmită bacteria (Borrelia burgdorferi) în toate stadiile de dezvoltare (larvă, nimfă şi adult). Boala Lyme evoluează clasic, în trei faze, şi prezintă semne la nivelul pielii şi articulaţiilor, semne cardiace şi neurologice. Borelioza se caracterizează prin succesiunea de episoade fără febră sau febrile (febră, frisoane, dureri de cap, tulburări digestive).
Căpuşele mai pot transmite febra butunoasă mediteraneană (FBM), provocată de bacteria Rickettsia conorii, frecventă în sudul Franţei. Căpuşa brună a câinelui (Rhipicephalus sanguineus) este responsabilă de această boală în Europa. Boala se caracterizează prin semne cutanate, cardiace şi neurologice, cu evoluţii pe fond febril.
Căpuşele au, în acelaşi timp, rol de rezervor şi de vector: bacteria supravieţuieşte în organismul capuşei şi aceasta o transmite omului. Câinele joacă rolul de rezervor de căpuşe.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1892
- Populația:
- 106 locuitori
Şumna este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bulhac și Şumna. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Rîșcani și la 173 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Șumna a fost menționat documentar în anul 1892.
Comentarii
(0)